22 mei 2024

Raketlancering in de VS bijwonen? Tips van kenners voor drie locaties.

Het bijwonen van een lancering kost wat tijd, planning en dollars maar dan heb je ook wat.  Het Kennedy Space Center, Wallops Flight Facility, Virginia en het Vandenberg Air Force Base hebben alle drie hun eigen beste ‘viewing points’. Of zoals PR manager Jay Pritchard zegt; ‘Go and enjoy the show – and stand back and wait for the rumble.’

Falcon 9 en Crew Dragon credits; Spacelaunchblog

Qua planning vergt het vooral flink wat flexibiliteit, meestal is pas enkele dagen of weken van te voren bekend wat de precieze dag en tijd is van lancering. Als er sprake is van uit- afstel dan ligt dit vaak aan technische problemen of het weer, en tot het allerlaatste moment kan de lancering afgeblazen worden. Neem daarom altijd ruim de tijd of plan er een vakantie omheen om er zeker van te zijn niets te hoeven missen. Een picknick of kampeeruitrusting kan zeker nog wel een svan pas komen. Space.com sprak recentelijk met enkele PR medewerkers van de drie faciliteiten, Ben Cooper en Andrea Farmer van het KSC, Keith Koehler van Wallops en Jay Pritchard van Vandenberg AFB. Deze experts vertellen dat het belangrijk is, zeker voor de eerste keer, het met eigen ogen en oren te zien en te beleven, laat de foto’s even over aan de camera mensen met hun duizenden dollars kostende professionele apparatuur, en geniet van het moment. De foto’s komen vaak direct op de site van de organisatie. Hieronder wat tips voor locaties, toegankelijk sommigen met en andere zonder kaartje te kopen.

Kennedy Space Center / Cape Canaveral Air Force Station

Het KSC en het CC liggen op ongeveer een uur rijden van Orlando, Florida. Het zijneigenlijk twee aparte lanceerplaatsen op dezelfde locatie. Samen verzorgen ze vele lanceringen, variëren van de Falcon 9 en Heavy van SpaceX, de Atlas V en de Delta 4 raketten van United Launch Alliance (ULA). Het wordt ook wel ‘America’s Space Coast’ genoemd; alle Space shuttle en Apollo/Saturnus lanceringen vonden hier plaats. Recentelijk heeft NASA het historische lanceerrpad 39A van de Apollo 11 aan SpaceX overgedaan voor de komende (on)bemande Dragon missies. Het KSC biedt enkele officiële plekken vanwaar het  publiek kan kijken, deze worden aangekondigd op de KSC homepage of via de mail nieuwsbrief. Men kan dan een kaartje kopen in combinatie met een bezoek aan het KSC zelf of apart voor de lancering. Bij deze kaartjes zit dan vaak ook nog een ‘close-look’ bij de te lanceren raket. Volgens Cooper is het steeds anders. soms worden er kaartjes verkocht voor het LC-39 gedeelte (ObservationGantry), dat ook een van de stops is van de bustour, en dat is vrij dichtbij, zeker voor de Atlas lanceringen.

Cape Canaveral, Playalinda Beach credits; AmericaSpace.com

Vanaf het KSC bezoekerscentrum kun je de lancering ook bekijken maar je moet dan rekening houden met bomen die tussen het centrum en de lanceerplaats in zitten, ook is er de NASA Causeway waar de pers plaatsneemt. Vanaf alle plekken is de lancering live te volgen via grote schermen en audio commentaar vanuit mission control. Zonder kaartje is, zeker voor wat betreft de Atlas, het Playalinda Beach een goede locatie. Dit strand is enkele kilometers buiten het KSC en alleen overdag open. Dan is er nog Port Canaveral op route 401 maar dit is wat klein en je moet op tijd komen voor een goede plek. Port Canaveral (waar de cruise boten aanleggen) staat vooral bekend als de beste plek voor nachtlanceringen. De plek is wel klein, je moet op tijd komen. Space.com en KSC kalenders hieronder. Op 14 en 27 november a.s.  alsook in januari 2019 zullen er lanceringen van de Falcon 9 plaatsvinden waarvan de laatste een testdemo Dragon capsule voor bemande vluchten naar het ISS.

Wallops Flight Facility credits; NASA Earth Observation

Wallops Flight Facility Virginia

Het Wallops’ is de thuisbasis voor de Antares raket van ATK. Ook veel sondeerraketten (raketten met wetenschappelijke apparatuur die niet in een aardebaan komen) worden vanaf hier gelanceerd. Alle lanceringen zijn toegankelijk voor publiek. Men kan vanuit het bezoekerscentrum alles volgen ook vanaf grote schermen of een uitstapje naar ‘The Marsh’ het moeras nemen vanwaar je een ‘closer look’ hebt. Je hoeft geen apart kaartje voor de lancering te kopen. Andere bekende uitzichtpunten zijn de Chincoteague Wildlife Refuge en Toms Cove Visitor Center. Raadzaam is het wel vroeg, 2 tot 3 uur van te voren te komen. De Antares raket trekt meestal veel bezoekers en dan stromen de publieke ruimtes snel vol. Veel gebied eromheen is privé terrein, slechts op enkele km’s afstand. De beste plek is Arbuckle Neck Road maar ook hiervoor geldt, wees op tijd. De Virginia Tourism Site toont nog enkele andere goede plekken en voor sondeerraketten is er een app. De Antares raketlancering is een grote belevenis volgens Koetner, hij maakt enorm lawaai, en is voelbaar in het gehele Washington DC omgeving. De laatste was 20 mei j.l. met een Cygnus cargo schip  voor het ISS.

Vandenberg Atlas V in mist credits; Noozhawk

Vandenberg Air Force Base (AFB)

Het Vandenberg AFB bevindt zich het midden van de staat Californië, ten noord westen van Los Angeles. Het gebied bestrijd bijna vier km2. Er zijn twee lanceerplaatsen, Noord en Zuid. De locatie maakt het geschikt voor testlanceringen boven zee en het lanceren van raketten die satellieten in een polaire baan brengen. De Falcon 9, de Delta en Atlas V alsmede de Minotaur raket van Orbital ATK worden er gelanceerd. De beste plekken om te kijken zijn niet vanaf de basis vooral vanwege de vaak voorkomende mist. De hoofdingang bij Corral Road is de bekendste plek, maar het park bij het Providence Landing, een bergweg genaamd Harris Grade en Surf Beach (video hieronder) zijn verder de geijkte en betere plekken om te kijken. Vooral Harris is geschikt daar deze plek meestal boven de mist uitkomt. De website van Vandenberg geeft nog meer tips voor bezoekers en voor wie nog even wil sparen zijn er altijd nog de fraaie video’s. Bronnen; Space.com e.a. hieronder;

https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events

https://www.nasa.gov/content/nasa-wallops-visitor-center-2

https://spacecoastlaunches.com/blog/rocket-launches-viewing-sites-port-canaveral/

https://www.spacelaunchschedule.com/vandenberg-launch-schedule/

Share

Speak Your Mind

*