23 juni 2024

Brad Goldpaint winnaar astronomie foto van het jaar 2018

Brad Goldpaint won in de categorie Man and Space en was ook overall winnaar. Hij maakte de foto hiernaast. De  astrofotografie competitie, georganiseerd door het Royal Observatory Greenwich in samenwerking met BBC Sky and Night Magazine, heeft een keuze moeten maken uit 4200 inzendingen van 91 verschillende landen.

Credits; Chuanjin Su runnerup Skyscapes

De winnende foto van Brad Goldpaint is gemaakt in Moab, Utah.  Het commentaar van een van de juryleden luidde; ‘For me this superb image is emblematic of everything it means to be an astrophotographer; the balance between light and dark, the contrasting textures and tones of land and sky and the photographer alone under a starry canopy of breathtaking scale and beauty.” De wedstrijd staat open voor zowel professionele als amateur fotografen. er zijn verschillende categorieën in de competitie, Sterrenstelsels, Maan, Zon, Aurorae, Luchtlandschappen (Ferenc Szemar)  en Man and Space (Brad Goldpaint). Hierboven de Runner-up in skyscapes. Op 31 januari 2018 vond een spectaculaire totale maansverduistering plaats. De fotograaf zette zijn camera in voor een opname van vier uur en nadat hij ongeveer duizend foto’s maakte, nam hij uiteindelijk een beeld op dat de veranderingen in de kleur en helderheid van de maan vóór, tijdens en na de zonsverduistering weerspiegelt (met dank aan Chuanjin Su). Van de winnende foto’s heeft New Atlas een selectie van 31 foto’s geplaatst, er komt een apart fotoboek van en een tentoonstelling in het National Maritime Museum in Londen; bron New Atlas / Royal Museums Greenwich (VK)

Share

Comments

  1. Wel leuk om hierbij te vermelden dat Davy v.d. Hoeven, zoon van astrofotograaf en Astroblogger André van der Hoeven in de categorie Young Competition 2018 derde is geworden! Zo vader, zo zoon! 😀

  2. Angele van Oosterom zegt

    Dank voor de aanvulling Arie!

Speak Your Mind

*