9 december 2023

IAU besluit om de Wet van Hubble voortaan de Wet van Hubble-Lemaître te noemen

Lemaître (l) en Hubble. Credit: Universe Today.

Na een elektronische stemming onder de leden van de International Astronomical Union (IAU) is een resolutie goedgekeurd om de Wet van Hubble voortaan de Wet van Hubble-Lemaître te noemen. Die wet beschrijft beschrijft de snelheid waarmee in het uitdijende heelal sterrenstelsels van elkaar vandaan vliegen en de relatie met hun onderlinge afstand. Het was Edwin Hubble die door waarnemingen aan sterrenstelsels eind jaren twintig die relatie kon vastleggen, maar de theoretische grondslagen ervoor waren twee jaar eerder bedacht en wel door de Belgische priester-kosmoloog George Lemaître, die ook wel de ‘vader van de oerknal’ wordt genoemd – zie dit artikel uit 1927. De nu goedgekeurde resolutie B4 werd in augustus dit jaar op het 30e IAU-congres in Wenen gepresenteerd en uit een stemming onder de 11.072 leden (waarvan 37% met de stemming meedeed) blijkt 78% voor de resolutie te zijn, 20% tegen en 2% onthoudingen. De nieuwe naamgeving van de wet betekent een erkenning van de internationale wetenschappelijke gemeenschap om Lemaître unaniem als oprichter van de moderne kosmologie en de theorie van de oerknal te zien. Bron: IAU.

Share

Comments

  1. Terrecht! En het zelfde zou moeten gebeuren voor het higgsboson. Dit deeltje werd als eerste door François Englert ( Belg) en Robert Brout (Belg/Amerikaan) voorspeld, en pas later door Peter Higgs via een andere benadering.

    • Klopt, hier en daar spreekt men ook van het Brout-Englert-Higgs deeltje. Maar ja, dat ‘bekt’ niet echt lekker. En eerlijk is eerlijk, dan zou je eigenlijk ook Guralnik, Hagen en Kibble moeten noemen, die het deeltje ook in 1964 voorspelden. Mmmm, wordt dan wel een erg lange naam. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d