27 februari 2024

Vrijdag a.s. geef ik een lezing bij Chr. Huygens over zwaartekrachtgolven

Komende vrijdag 2 november geef ik bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht over zwaartekrachtgolven, een onderwerp dat hier met de regelmaat van rimpels in de ruimtetijd op de Astroblogs passeert. Ik zal dan meer vertellen over de geschiedenis van de theorie van de zwaartekrachtgolven, over de instrumenten waarmee ze ontdekt zijn en waarmee ze in de toekomst onderzocht zullen worden, over de waarnemingen aan de zwaartekrachtgolven en over de implicaties ervan. Met de ontdekking op 14 september 2015 van zwaartekrachtgolf GW150914 werd bevestigd wat op grond van de Algemene Relativiteitstheorie van Albert Einstein al werd voorspeld, namelijk dat de ruimtetijd zelf rimpelgewijs kan krommen. Met die ontdekking werd een nieuw venster op het heelal geopend, een venster dat de sterrenkundigen veel kan vertellen over de exacte eigenschappen van extreme objecten zoals neutronensterren en zwarte gaten. Zwaartekrachtgolven kunnen ons zelfs veel leren over de oerknal waarmee het heelal 13,8 miljard jaar geleden begon. De zaal is geopend om 19:30 uur en de presentatie begint om 20:00 uur. Iedereen is welkom, leden en niet-leden van Huygens. Hoe je er komt? Nou, zo.

Share

Comments

 1. Als je ziet dat die “lichte” zwarte gaten er maar een halve seconde over doen om zich te verenigen tot een Gat, dat lijkt mij de stelling zeer verdedigbaar, dat zwarte gaten helemaal geen massa ( en dus inertie) hebben!
  De conclusie moet dan zijn dat massa alleen verbonden is aan fermions.
  En we denken te weten dat fermionen spinnende objecten zijn, dus die zitten in ieder geval niet in de kern van een zwart gat.

  • Aan de botsing en ‘merger’ gingen miljoenen jaren vooraf van naar elkaar toe spiraliseren. En even voor mijn begrip: als zwarte gaten geen massa hebben, wat brengt ze er dan überhaupt toe om elkaar aan te trekken en samen te smelten?

  • Zou DM dan ook uit fermionen bestaan?

   – – –
   En als Zwarte gaten geen massa hebben, waar komt de (Zwaarte) Kracht dan vandaan die sterrenstelsels om hun ‘massieve(?)’ zwarte gaten laat tollen, die er voor zorgt dat sterrenstelsels blijven bestaan.
   Welke kracht zorgt er voor dat er een accretie-schijf om Zwarte Gaten ontstaat.

   Me dunkt, en ik ben een zelfs leek, dat je niet lang hebt nagedacht over je idee.
   Me dunkt dat als massa in een zwart gat wordt genivelleerd, naar een andere kracht/phenomeen (Casimir-effect)
   we al vrij snel een andere fundamentele natuurkracht nodig hebben, bv voor DE, sterrenstelsels-binding en waarom dan niet voor DM?
   – – –

   Ik zeg vooral niet dat je fout zit: ik weet het niet.
   Ik vind je idee ‘prikkelend’, in de goede zin van het woord. 🙂

   Groet, Paul

   • Fermionen als DM? Dat zou vreemd zijn. Fermionen reageren via de elektromagnetische wisselwerking en als er iets is wat donkere materie niet doet dan is het reageren via de elektromagnetische wisselwerking.

    • Als “massa verbonden is met fermionen”, zoals Leo Vuyk zegt, geldt dat toch ook voor massa in DM ?

     Of heeft DM zelf geen massa, maar alleen effect op (lokale) zwaarte kracht…
     Als een soort massa katalysator / massa-verhogingsfactor… ?
     Hmm, ‘k weet niet of ik daar verder over na wil denken. 🙂

     Groet, Paul

     • Fermionen (voornamelijk quarks, elektronen en neutrino’s) hebben massa, dus ik snap die zin “massa verbonden met fermionen” niet helemaal. Donkere materie zal ook massa hebben, anders zullen ze geen zwaartekracht uitoefenen. Hoeveel massa is niet bekend, het kunnen zware WIMP’s zijn, zoals neutralino’s, maar het kunnen ook hele lichte axionen zijn.

 2. Zo Arie,
  heb je er een beetje zin in of sta je stijf van de stress ?

  Ik kan me niet herinneren eerder een aankondiging te hebben gezien van een lezing die jij verzorgt.
  Is het de eerste keer? En hoe groot is die zaal/ hoeveel man past er in?

  Ik zal zelf niet van de partij zijn, te ver weg vanaf Drenthe/geen eigen vervoer.
  Maar ik wens je veel plezier(!), én een staande ovatie. 🙂

  Succes, Paul

 3. Massaloze Donkere materie, is inderdaad het logische gevolg van mijn duale pressie graviteit.
  Als gravitonen niet trekken maar zachter duwen dan oscillerende (Casimir) vacuum deeltjes, lijkt dat een consequentie.
  Volgens mijn model ( Quantum FFF Model) is er geen verschil tussen donkere materie en zwarte gaten die beide bestaan uit door het vacuum samengeperste z.g. quantum knopen of wel “rigid strings” ganaamd, van klein tot de big bang black hole toe.
  Die knnopen hebben wel graviteit, maar geen massa of inertie omdat ze geen z.g. Lorentz polarisatie of spin, hebben en geen gravitonen uitzenden maar wel door het vacuum worden samengeperst..
  kijk op : The New Physics Black Hole Nucleus: Gravity Without Inertial Mass Effects.
  http://vixra.org/pdf/1710.0034v2.pdf
  en : https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2018/10/big-bang-energy-from-nothing-or.html

Speak Your Mind

*