14 april 2024

Nieuwe videobeelden van lancering Sojoez, die mislukte door defecte sensor

Credit: Roscosmos

De lancering van de bemande Sojoez MS-10 capsule met aan boord de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin op 11 oktober mislukte door een defecte sensor, die verbonden was aan de tweede trap van de Sojoez FG draagraket. De eerste trap van die raket bestaat uit vier ‘bokovoesjki’, kegelvormige zijraketten die vastgeklampt zitten aan de centrale tweede trap. Bij het afwerpen is één van die vier (‘block D’) gebotst met het brandstofreservoir van de tweede trap, dat daardoor explodeerde. De fout is uiteindelijk te wijten aan een defect in de sensor die het loslaten van de zijraketten niet goed detecteerde, zo blijkt uit onderzoek van een Russische staatscommissie die het incident in opdracht van Roscosmos onderzocht, de Russische ruimtevaartorganisatie.

Uit nieuwe videobeelden, die vandaag zijn verschenen, is goed te zien hoe de zijraketten worden arfgestoten en de raket direct begint te schudden. Vlak nadat het gebeurde werd de neuskegel met daarin de astronauten door een noodraket gecontroleerd weggeschoten, twee minuten na de lancering. Hague en Ovtsjinin landden veilig in hun capsule onder parachutes, al moesten ze forse g-krachten doorstaan. Hieronder die videobeelden:

De Russen hebben laten weten dat ze maatregelen hebben genomen om herhaling van de foute lancering te voorkomen. Op 16 november willen ze een onbemand Progress MS-10 ruimtevrachtschip de ruimte in brengen met een Sojoez FG-draagraket, die lading naar het ISS moet brengen. En op 3 december zal volgens planning de eerste bemande vlucht plaatsvinden, met de Sojoez MS-11, die drie astronauten naar het ISS moet brengen. Op 20 december keren dan de drie astronauten die nu nog in het ISS zitten weer terug naar aarde – die kunnen misschien de Kerstdagen lekker thuis doorbrengen. Bron: Space.com + NRC.

Share

Comments

  1. Geen defecte sensor, maar een verbogen pin van de booster, zorgde voor geen mechanische activering van de sensor.

    Slechte opbouw van de raket was de oorzaak.

Speak Your Mind

*