6 december 2023

Beelden Golden Disks handmatig gedecodeerd

Meer dan 20 miljard km van de aarde, vastgeklonken aan de Voyagers 1 en 2 ruimtesondes bewegen de twee Golden Disks zich voort door de ruimte met 55.000 km per uur. Hun reis begon in 1977 toen NASA de twee op pad stuurde met beeld- en audiomateriaal.  Medewerkers van The Verge hebben getracht het beeldmateriaal te ontcijferen met behulp van Python en Excel.

Gedecodeerd beeld skelet credits; The Verge/Cory Zapatka

De platen bevatten een ‘schatkist’ aan informatie over de aarde, de mensen, muziek, beelden en boodschappen bedoeld als informatie aan buitenaardse beschavingen. Momenteel zijn de platen aan boord van de Voyagers wiens missie het is om de buitenste regionen van het zonnestelsel te bestuderen. Rond 2030 zullen beide ruimteschepen niet meer in staat zijn te kunnen communiceren met NASA maar wel doorgaan met hun reis door de interstellaire ruimte. Vanaf dat punt hebben de sondes nog slechts 1 doel; hun reis voort te zetten in de hoop dat een andere beschaving ze onderschept en decodeert. De boodschap van de toenmalig president van de Verenigde Staten, Jimmy Carter was;

‘Dit is een geschenk van een kleine, afgelegen wereld, een teken van onze geluiden, onze wetenschap, ons beeld, onze muziek, onze gedachten en onze gevoelens. We proberen onze tijd te overleven zodat we in die van jullie voort kunnen leven.’

De 115 beelden zijn analoog opgeslagen, de rest van de opnamen is in audio. De opnamen bevatten gesproken begroetingen beginnend met Akkadisch, gesproken 6000 jaar geleden, en het eindigt met het Wu, een Chinees dialect. De Nederlandstalige tekst die opgenomen is, is het volgende: Hartelijke groeten aan iedereen, ingesproken door Joan de Boer. Als de buitenaardsen de platen gevonden hebben zal de audio informatie niet al te lastig te ontcijferen zijn, een stylus plaatsen in de plaat en de geluiden van de aarde zullen klinken. De beelden decoderen zal een stuk lastiger zijn. De beelden staan er niet op in een geprinte of digitale vorm, zoals .jpeg of .tiff. In 1977 was er nog geen techniek om beelden op analoge platen te zetten. Voyagers computer systemen konden slechts 69 kilobytes informatie bevatten, nauwelijks voldoen voor 1 beeld, laat staat 115. NASA verzon een manier om de beelden toch op de LPs te zetten. Door projectie van beelden op een scherm, vervolgens ze op te nemen met een televisie camera, en deze video signalen vervolgens om te zetten in audio golven. De beelden konden zo gedrukt worden op de platen. Het omgekeerde proces – de beeld data omzetten in een beeld – is iets dat iedere buitenaarde of nieuwsgierig mens zelf moet uitzoeken.

Gelukkig heeft NASA instructies op de cover van de LP’s gezet om te helpen bij het decoderen van de data. En zonder de achtergrond informatie over de gebruikte jaren ’70 techniek was het voor medewerkers van The Verge, waaronder Cory Zapatka (foto skelet) al vrij lastig de gebruiksaanwijzing te volgen. M.b.v. de DIY ‘Do it yourself’ tips, waaronder die van Ron Barry*, die een eigen handleiding voor ontcijfering heeft geschreven, kon men de data decoderen en de beelden zien. The Verge maakt de onderstaande video. Ze probeerden twee verschillende methodes en maakten gebruik van Microsoft Excel en Python, en slaagden in hun missie. Bron; The Verge

*Ron Barry; https://boingboing.net/2017/09/05/how-to-decode-the-images-on-th.html

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d