25 februari 2024

Nieuwe kernmodule Tiangong onthuld in Zhuhai

Deze week stond in China de nieuwe kernmodule van het ‘Hemels Paleis’ of Tiangong ruimtestation tentoon op de grootste lucht- en ruimtevaartshow van het land in de zuidelijke stad Zhuhai. Het 17 meter lange gevaarte zal net als het ISS permanent bewoond worden, maar deze door maximaal drie astronauten. Het complete gevaarte zou in 2022 volledig operationeel moeten zijn.

Kernmodule Tiangong credits; Indiatimes

Deze kernmodule vormt eigenlijk de ruggengraat van het geheel, is een gecombineerd woon/werkverblijf en zal in 2020 gelanceerd worden. Er worden nog twee modules voor experimenten toegevoegd. Het station zal openstaan voor astronauten uit lidstaten van de Verenigde Naties om onderzoek te doen experimenten uit te voeren. De Chinese redacteur van GoTaikonauts.com vertelde dat het Hemels Paleis vrijwel eender gaat opereren als het ISS, ook al is het kleiner en is zijn gewicht ongeveer een vijfde ervan, onderzoek, technologie experimenten, alsook een testbed voor verdere exploratie van het zonnestelsel. Er is een uitnodiging de deur uitgegaan voor project voorstellen voor het ruimtestation en 40 plannen uit 27 verschillende landen zijn binnengekomen. Europese astronauten zijn reeds door ESA naar China gestuurd om aldaar training te krijgen om in de toekomst in het Chinese station te kunnen gaan werken. ESA hecht veel belang aan een goede samenwerking met China, Peking stopt miljarden in zijn ruimtevaartprogramma, en verwacht dat er veel interesse is voor overheden en bedrijven om gebruik te gaan maken van dit nieuwe ruimtestation. Enkele ESA astronauten, Matthias Maurer en Samantha Christoforetti, hebben reeds intensief getraind in China om zo de samenwerking te bevorderen. Maurer zegt hierover; ‘Most importantly, we were welcomed as colleagues and friends by the ‘taikonauts’ and the instructors. Language and cultural differences are obviously a challenge, but also adds value, as we are all focused on the common goal of space exploration.” Ze deden een zee-training en een training in de Shenzhou mockup module. Beiden trainden in 2017 een maand samen met 16 Chinese taikonauten.

Zeetraining in China Maurer/Christoforetti credits; ESA

Tiangong-1, het eerste station dat in september 2011 in een aardebaan geplaatst werd is dit jaar gedesintegreerd en in de Stille Oceaan gevallen, een tweede Chinees ruimtestation, de Tiangong-2 is in 2016 in een aardebaan geplaatst, oorspronkelijk bedoeld als reserve-exemplaar voor de Tiangong-1. Het station is ontworpen op een levensduur van twee jaar, maar dat is bijgesteld naar minstens vijf jaar. Dit station draait in een hogere baan (50 km hoger) dan zijn voorganger en kan tijdens de vlucht bijtanken. Het kan een tweekoppige bemanning een maand huisvesten en is uitgerust met verbeterde bemanningsverblijven en klimaatbeheersing. Het kan zowel bemande bezoekende schepen als onbemande vrachtpendels aankoppelen Met de uitbouw van dit Chinese ruimtestation kan het in de tweede helft van het volgend decennium wel eens het enige ruimtestation zijn, het ISS gaat ‘met pensioen’ in 2024 en dan is het wachten op het operationeel worden van de Lunar Orbital Gateway dat rond 2030 geassembleerd zal worden. Bronnen; Phys.org, FirstPost, ESA

https://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Astronauts/ESA_and_Chinese_astronauts_train_together

Share

Speak Your Mind

*