4 december 2023

Soundtrack 5000ste Mars zonsopgang gemaakt

Van de 5000ste zonsopgang op Mars eerder in februari dit jaar, zoals is waargenomen door de Opportunity Mars rover, is een heuse soundtrack gemaakt door gebruik te maken van sonificatie techniek. Wetenschappers van de Anglia Ruskin Universiteit creëerden  een twee minuten durend muziek stuk ‘Mars Soundscape’ getiteld.

Ze creëerden het muziekstuk door het van links naar rechts, pixel voor pixel te scannen, tevens kijkend naar de helderheid en kleur combinatie en deze te combineren met de hoogte van het terrein. Ze gebruikten algoritmes om ieder element een specifieke melodie te geven. De rustige, harmonieuze melodie is een consequentie van de donkere achtergrond en de heldere, hogere geluiden meer richting het midden stuk zijn gecreëerd door de sonificatie van het meer heldere deel van de zonneschijf. Dr. Domenica Vicinanza van de Anglia Ruskin Universiteit en Dr. Genevieve Williams van de Exeter Universieit zullen het muziek stuk presenteren op de aankomende Supercomputing SC18 conferentie in Dallas op 13 november aanstaande. “Image-sonificatie is het gebruik maken van niet-spraakaudio voor het overbrengen van informatie of het perceptualiseren van gegevens. Auditieve perceptie biedt mogelijkheden als alternatief voor of aanvulling op visualisatietechnieken. Het is een  flexibele techniek om wetenschap te onderzoeken en het kan in verschillende domeinen worden gebruikt, van het bestuderen van bepaalde karakteristieken van planeetoppervlakken en atmosferen, tot het analyseren van weersveranderingen of het detecteren van vulkaanuitbarstingen. Het stuk zal in Dallas gepresenteerd worden met gebruik van conventionele speakers en vibratie transductors opdat het publiek ook de vibratie kan voelen, en zodoende de ervaring ook heel fysiek beleefd wordt. De Opportunity is een Mars rover die veel Mars beeldmateriaal gemaakt heeft sinds zijn verblijf op Mars in 2004. De  Opportunity begon de vijfduizendste (Marsdagen ook Sol genoemd) zonsopgang op vrijdag 16 februari 2018, (na verblijf van14 aardejaren, 7,48 Marsjaren), dat zijn 5137,46 aardedagenBron; Phys.org / credits; Anglia Ruskin universiteit

 

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: