2 maart 2024

‘New Arecibo Message’ ontwerp wedstrijd

Op 16 november 1974 gebruikten astronomen het Arecibo Observatorium in Puerto Rico om een radioboodschap van de mensheid naar de sterren te sturen. Het is een van de meeste bekende pogingen om in contact te komen met buitenaardse beschavingen. Voor de 44ste verjaardag van de ‘Arecibo Message’ hebben astronomen een oproep aan scholieren en studenten gedaan voor hulp bij het herontwerpen van de radioboodschap.

Arecibo radioboodschap credits; IndiaToday

De originele radioboodschap werd geschreven door Frank Drake -bekend van de Drake Equation, een formule die inschat wat de mogelijkheden om buitenaards leven te vinden zijn – en de bekende wetenschapscommunicator en natuurkundige Carl Sagan. De Arecibo boodschap was bedoeld om in een oogopslag aan buitenaardse beschavingen te tonen wat mensen zijn en waar wij te vinden zijn in de kosmos. In binaire code geschreven, bevatte het de cijfers 1 tot en met 10, de DNA structuur, een gestileerde ‘mens’ figuur, onze gemiddelde lengte, de bevolking van de aarde, informatie over ons zonnestelsel en de plek van de aarde hierin.

De radioboodschap werd op 16 november 1974 vanuit Puerto Rico richting de Herculesbolhoopcluster (M13) gestuurd. Hoe interessant het experiment op zich ook was, een serieuze poging voor daadwerkelijk contact was het niet, M13 bevindt zich op een afstand van 25.000 lichtjaar – eventueel antwoord zou dus 50.000 lj op zich laten wachten – en tegen die tijd zou het stelsel zich niet op dezelfde positie meer bevinden. Het echte doel van het project was om de belangstelling voor astronomie bij het brede publiek aan te wakkeren en aan die doelstelling blijft de ‘New Arecibo Message’ trouw. De focus ligt erop jonge mensen te interesseren voor wetenschap in het algemeen en meer specifiek de astronomie. Daarom wordt aan scholen en universiteiten gevraagd een nieuwe versie van de boodschap te creëren. Het winnende team zal bekend gemaakt worden tijdens de Arecibo Observatory Week in oktober/november 2019, waarin dan tevens de 45ste verjaardag van de radioboodschap wordt gevierd. De competitie staat open voor teams tot 10 studenten. De teams moeten eerst raadsels oplossen met betrekking tot astronomie, doen zij dit op de juiste manier dan alleen mogen zij zich op de ontwerpwedstrijd inschrijven. Daar krijgen ze vervolgens 9 maanden de tijd voor. Bronnen; New Atlas / University of Central Florida

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Laten ze ook een bericht sturen naar ‘Oumuamua!
    Dat is toch wel een heel vreemde ‘interstellar visiteer’.
    Abraham Loeb heeft nog eens de 6 vreemde kenmerken op een rij gezet:
    https://blogs.scientificamerican.com/observations/6-strange-facts-about-the-interstellar-visitor-oumuamua/

Speak Your Mind

*