27 februari 2024

NASA’s InSight is geland op Mars! [Update]

Credits: NASA/JPL-Caltech

De NASA-ruimterobot InSight heeft de tocht door de atmosfeer van Mars en de daarop volgende landing op de Elysium Planitia vlakte overleefd. Om 20.56 uur Nederlandse tijd kwam de melding dat de vluchtleiders bij NASA’s JPL (Jet Propulsion Laboratory) via de MarCO A en B ‘relay cubesats’, die om Mars vliegen, een signaal van InSight’s X-band radio hadden ontvangen, een teken dat ‘ie geland was.

Direct steeg een gejuich op in het vluchtleidingscentrum in Cape Canaveral, Florida. Kort erna kwam er een felicitatie via Twitter van Mike Pence, vice-president van de Verenigde Staten.

[Update 21.31 uur] Zojuist kwam ook de eerste foto binnen die door de instrument context camera (ICC) van InSight gemaakt is! Een teken dat deze camera in ieder geval werkt! Het is een nogal vage foto, maar dat komt omdat de beschermingsdop nog voor de lens zit, een dop die de camera tijdens de landing moest beschermen.

Credit: NASA/JPL-Caltech

Komende uren zullen de technici kijken hoe het precies gesteld is met InSight na de landing en of alle instrumenten werken. Voor een succesvolle landing moest InSight zijn snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur in zes minuten terugbrengen naar 0. Die minuten van de ‘Entry, Descent and Landing’ (EDL) worden door ruimtevaartliefhebbers ‘minutes of terror’ (minuten van verschrikking) genoemd. Met behulp van raketten, een parachute en poten met schokbrekers is het gelukt. InSight gaat de komende twee jaar de bodem van Mars onderzoeken, onder meer met een seismometer die trillingen registreert. Wetenschappers willen weten of Mars, net als de aarde, een vloeibare kern heeft. Ook willen ze weten of de planeet warm genoeg is om onder de oppervlakte vloeibaar water te herbergen. Als dat zo is, is aan een belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van leven op de planeet voldaan. Bron: NASA + NOS.

Share

Comments

  1. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Knap staaltje werk! In een interview voor HBO afgelopen zondag avond vertelde Elon Musk dat de kans dat hij zelf naar Mars zal gaan om daar aan een kolonie te bouwen zo rond de 70 % ligt. Musk; “I’m talking about moving there.”

    Zie voor video en interview onderstaande links.

    https://www.theguardian.com/technology/2018/nov/25/elon-musk-move-mars-chance-of-death

  2. Er zijn theorieën o.a. op internet die claimen dat er ondergrondse alien-basisen zijn op Mars.

Speak Your Mind

*