24 februari 2024

De eerste blik van NASA’s InSight lander op de horizon van Mars

Credits: NASA/JPL-Caltech

De gisteravond op de Elysium Planitia vlakte gelande robotlander InSight [1]De naam staat voor ‘Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport’ – jaja, kom daar maar eens op. van de NASA heeft z’n eerste foto gemaakt van de horizon van Mars. Gisteravond was er al een foto gemaakt, maar die was gemaakt met de beschermdop nog op de camera. De vandaag gepubliceerde foto, gemaakt met de Instrument Deployment Camera (IDC), is ‘dopvrij’ en hij toont ons een fraaie blik op de horizon van Mars. Volgens de NASA zijn inmiddels de beide zonnepanelen uitgeklapt, ieder 2,2 meter lang. Elk van die panelen geeft 600 á 700 watt aan energie op een zonnige Martiaanse dag. Is er een stofstorm langegekomen en liggen de panelen vol stof dan nog bieden ze 200 tot 300 watt energie, genoeg om de instrumenten aan ’t werk te zetten. Het zal nog pakweg 2 tot 3 maanden duren voordat alle instrumenten gereed en gecalibreerd zijn om onderzoek te doen. InSight gaat de komende twee jaar de bodem van Mars onderzoeken, onder meer met een seismometer die trillingen registreert. Wetenschappers willen weten of Mars, net als de aarde, een vloeibare kern heeft. Ook willen ze weten of de planeet warm genoeg is om onder de oppervlakte vloeibaar water te herbergen. Als dat zo is, is aan een belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van leven op de planeet voldaan.

Van één van de twee MarCO cubesats, die een groot deel van de communicatie van InSight tijdens de EDL met de aarde hebben verzorgd, kregen we nog deze foto van Mars te zien:

De twee cubesats komen binnenkort in een elliptische baan om de zon terecht – eh… nee niet om Mars. Bron: NASA.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 De naam staat voor ‘Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport’ – jaja, kom daar maar eens op.

Comments

  1. En als je goed luistert, hoor je ver op de achtergrond,
    de roep van een bronstige Marskrab : – )

    https://youtu.be/yT50Q_Zbf3s

Speak Your Mind

*