17 juli 2024

Jawel, Hubble is weer helemaal hersteld!

Credit: NASA, ESA, and A. Shapley (UCLA)

Gisteren kwam de NASA met bovenstaande foto, die Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3) een maandje terug heeft genomen, op 27 oktober in de vroege ochtend om precies te zijn. Het is een foto van een cluster van sterrenstelsels, gelegen in het bekende vierkant van het sterrenbeeld Pegasus, de cluster DSF2237B die elf miljard jaar van ons verwijderd is. Het was Hubble’s eerste foto nadat ‘ie door problemen met z’n gyroscopen was uitgevallen, drie weken eerder. Hubble begon ooit met zes gyroscopen, waarvan hij er idealiter drie nodig heeft om zich goed te positioneren in de ruimte. Die zes stuks waren allemaal vernieuwd in mei 2009 tijdens de ‘service mission’. Nadien vielen er twee uit. Op 5 oktober j.l. viel er nog eentje uit. Die probeerden ze te redden, maar dat lukte niet en bij overmaat van ramp ging een vierde gyroscoop heel hard rondtollen – zo’n 450 graden per uur. De weken nadien hebben vele technici zich uit de naad gewerkt om het probleem met de gyroscopen op te lossen en dat is gelukt. Vermoedelijk was er sprake van een soort blokkade in de stroperige vloeistof in het inwendige van de defecte gyroscoop en dat hebben ze verholpen door Hubble enkele malen in tegenovergestelde richtingen te laten bewegen. “Thanks to this work, the Hubble Space Telescope is back to full science capability that will benefit the astronomical community and the public for years to come“, aldus Jennifer Wiseman, Hubble’s hoofd wetenschapper. Da’s goed nieuws! Bron: Hubble.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Hoe weten ze nou eigenlijk, dat het sterrenbeeld Pegasus 11 miljard jaar hier vandaan is? De sterren schijnen toch en het licht komt tot ons, of dat nou 4 lichtjaar of 13 miljard lichtjaar hier vandaan komt?

  • Het is de cluster DSF2237B IN het sterrenbeeld pegasus dat 11 miljard lichtjaar ver weg staat, niet het sterrenbeeld Pegasus. Zo’n sterrenbeeld bestaat uit relatief heldere sterren in onze eigen Melkweg, die door onze voorouders als het mythische figuur Pegasus werden gezien. De afstand tot de cluster wordt bepaald door de roodverschuiving ervan te meten.

 2. Hans van der Valk zegt

  Betekend dit dat alle 6 gyroscopen weer werken of alleen de 3 die minimaal nodig zijn om Hubble te laten functioneren?

 3. Opvallend aan deze Hubble foto is de groepering van twee en drie hotspots van gelijke sterkte, waar de drievoudige groepen altijd keurig in lijn zijn gegroepeerd, zoals vaak te zien is bij z.g. Herbig Haro systemen met ster- of galaxy vorming in het midden.
  Ik maakte er een blog over:: “Support for Big Bang Black Hole explosion with direct Herbig Haro formation.by Tadpole Pairing.”
  https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2018/11/support-for-big-bang-black-hole.html.

 4. Tijd voor een volgende service beurt ! Ondanks de James Web kan men die kostbare Hubble toch ook blijven upgraden… alleen hoe kom je er bij zonder space shuttle.
  https://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/servicing/index.html

  • Hij doet ’t nou toch weer prima? Wetende dat die JWST er over een paar jaar aankomt gaan ze hier echt geen dure missie meer aan besteden. Hubble is denk ik financiëel al afgeschreven, zolang ‘ie nog wetenschappelijk werk kan verrichten is het meegenomen.

Speak Your Mind

*