29 maart 2024

Komeet 46P/Wirtanen komt er aan!

Komeet 46P/Wirtanen, gefotografeerd door Gerald Rhemann (Namibië). Credit: Gerald Rhemann.

De komeet 46P/Wirtanen bereikt het perihelium op 12 december 2018, het punt in zijn baan dat ‘ie het dichtste bij de zon staat. Deze periodieke komeet heeft een sterk elliptische baan, met een omlooptijd van circa 5.4 jaar. Z’n kern is naar schatting zo’n 1,2 km in diameter. De komeet bevindt zich tijdens het perihelium op een afstand van 1,06 AE van de Zon en op slechts 0,08 AE van de Aarde (12 miljoen km). De helderheid van het object bedraagt dan magnitude +5,1. Hieronder een grafiek van de gemeten helderheid van de komeet en de schatting van de maximale helderheid.

Credit: Aerith.net.

Bedenk hierbij dat het lastig is de helderheid van een komeet exact te voorspellen. Daarnaast is een komeet vaak onzichtbaar rond het moment van grootste helderheid, doordat deze zich dan te dicht bij de Zon aan de hemel bevindt. Hieronder een kaartje van de baan van de komeet in het zonnestelsel.

Credit: NASA.

De komeet is nu zichtbaar aan onze avondhemel en dat duurt tot pakweg 16 januari. Wij zien de grootste helderheid rond 17 december: magnitude +5,0. De komeet beweegt vóór de periheliumpassage onder andere door de sterrenbeelden Oven, Walvis en Eridanus. Na het perihelium vinden we het object onder meer in de sterrenbeelden Stier, Voerman en Lynx. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is dus rond 17 december. In theorie is die 5,0m voldoende om met het blote oog waargenomen te worden, maar vermoedelijk is de ondersteuning van een verrekijker (in de hand of op statief) nodig. Hieronder een kaartje van de positie van komeet 46P/Wirtanen van eind november tot begin januari – dubbelklikken om te verwirtaniseren.

Credit: Sky & Telescope.

Komeet 46P/Wirtanen was eigenlijk het doel van de Europese missie Rosetta/Philae. Maar omdat het bereiken van de komeet voor het onderzoek niet uitkwam met het lanceervenster van de raket koos de ESA uiteindelijk voor een andere komeet, dat was 67P/Churyumov-Gerasimenko. Hieronder tenslotte nog een kaartje waarop te zien is hoe komeet 46P/Wirtanen aan de avondhemel in Nederland te zien is. In de bron vind je een uitgebreide tabel met de exacte positie van de komeet komende weken. Die kan je hanteren om de komeet te vinden.

Credit: hemel.waarnemen.com.

Bron: hemel.waarnemen.com + Aerith.net.

Share

Speak Your Mind

*