26 februari 2024

Supernova ontdekt in spiraalstelsel M77

Supernova 2018 ivc in M77. Credit: Koichi Itagaki

Op 24 november j.l. werd met de DLT40 Survey een supernova ontdekt in het heldere spiraalsterrenstelsel M77 in het sterrenbeeld Walvis (Cetus) – positie R.A. 2h 42m 41s, Dec. -00° 00′ 48″. De supernova was toen van magnitude +15. De supernova heeft de naam SN 2018 ivc gekregen en uit spectroscopische waarnemingen blijkt het te gaan om een type II supernova, een zware superreus die aan het eind van z’n leven zijn buitenlagen heeft weggeblazen en wiens kern tot een neutronenster of zwart gat is geïmplodeerd. Dat type supernova kan nog helderder worden en dat maakt ‘m een object dat met een redelijk grote amateur-telescoop kan worden bekeken of gefotografeerd. Op 25 november was SN 2018 ivc al 13,6m. Hieronder een kaartje waarop te zien is waar M77 zich bevindt, een stelsel dat zelf een helderheid van +9,6m heeft. M77 ligt vlakbij de heldere ster Delta Cephei (? Ceph), die van de vierde magnitude is.

Credit: Sky & Telescope.

Bron: Sky & Telescope.

Share

Comments

  1. michael hofman zegt

    ik heb gister met het blote oog om 02:00 zeker een expl st er gezien of iets dergelijks war mooi helder en van klein naar groot blinkend

    • Michael, bedankt voor de melding. Het zal denk ik geen exploderende ster zijn geweest, want die zijn niet met het blote oog zichtbaar (tenzij het er eentje in de Melkweg was, maar dan zouden vééél meer mensen ‘m hebben gezien én dan zou ‘ie nog steeds zichtbaar moeten zijn). Wat het wel was kan ik moeilijk zeggen, wellicht een ‘flare’ van een Iridium satelliet of een meteoor.

Speak Your Mind

*