Welke vooraanstaand Brits wetenschapper komt op het £50 biljet?

Welke Britse wetenschapper komt er op het nieuwe Britse vijftig pond sterling biljet?, is een vraag die de Britten, afgezien van de Brexit, momenteel bezig houdt en waar het publiek ook wetenschappers voor kan nomineren. Het biljet werd voor de eerste keer geïntroduceerd in 1725, en het huidige model met koningin Elizabeth voorop, fuchsia van kleur, bestaat reeds sinds 1981. Lees verder

Andromeda sterrenstelsel M31 gefotografeerd vanuit Dordrecht

Afgelopen maand heb ik (nieuwe) opnames gemaakt van het Andromeda sterrenstelsel M31 vanuit mijn sterrenwacht in Dordrecht.


Dit keer alleen in het Luminance omdat ik vond dat mijn eerdere opnames van Andromeda beter konden. Met mijn Vixen ED114 – 600mm telescoop maak ik nu scherpere plaatjes dan dat ik eerder met mijn Skywatcher ED80 kon maken en dus verdienen mijn oudere opnames een verbetering door opnames gemaakt met mijn Vixen er aan toe te voegen. Het Luminance bepaalt de scherpte en lichtsterkte van de afbeelding dus daarom heb ik alleen Lum gemaakt. Deze daarna gecombineerd met mijn eerdere RGB-kleuren opname van M31 uit 2015.

Ook het bewerken is weer nieuw voor mij omdat ik het vorig jaar uitgekomen Astro Pixel Processor (APP) gebruikt heb en nog onbekend mee ben. Deze is veel beter in het voorbewerken (stacken) van foto’s en kleuren balance is naar mijn mening ook beter. Dus ook de RGB-opname nog eens opnieuw bewerkt met APP.

Kortom; ik ben tevreden met het resultaat.

Technische gegevens foto:

 • Luminance opname november 2018 vanuit Dordrecht
 • Telescoop: Vixen ED114 – 600 mm refractor met 0,75 reducer
 • Camera: Atik383L (gekoeld op – 15 gr)
 • opname: 148 x 10 minuten
 • gestacked (stapelen) in APP,
 • bewerkt in APP, PixInsight en Photoshop

 

 • RGB opname oktober 2015 vanuit Dordrecht
 • Telescoop: Skywatcher ED80 – 600 mm refractor
 • Camera: Canon 5D mark 2
 • opname: 138 x 5 min op ISO1600
 • gestacked in DeepSkyStacker (DSS)
 • bewerkt in APP (2018)

Mogelijk dat we rond 5/6 december veel Andromediden meteoren gaan zien

De Andromediden radiant om 20.00 uur op 5 december 2018. Credit: American Meteor Society.

De relatief onbekende meteorenzwerm genaamd Andromediden verschijnt aan de hemel van 15 november tot 10 december. Dit jaar zou de zwerm, waarvan het maximum normaal gesproken op 3 december is,  rond 5/6 december wel eens voor een verrassing kunnen zorgen door een hoog aantal Andromediden dat zichtbaar is. De radiant ligt in het sterrenbeeld Andromeda en de meteoren worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de niet meer bestaande periodieke komeet 3D/Biela, de ‘D’ staat voor ‘defunct’, niet meer bestaand. De Komeet werd het eerste opgemerkt in 1772. Pas in 1826 werd de baan berekend door de Oostenrijker Wilhelm Von Biela. De omloopstijd was 6,6 jaar (zie z’n baan hieronder). De komeet brak in twee stukken rond 1846. Ze werd niet meer gezien sinds 1852.

Credit: NASA/JPL.

De komeet mocht dan wel verdwenen zijn, de door hem veroorzaakte meteorenzwerm was dat niet. Eind 19e eeuw waren er enkele flinke meteorenstormen zichtbaar van de Andromediden. Zo werd in 1885 een ‘zenithal hourly rates’ (ZHR) [1]De ZHR geeft het aantal met het blote oog zichtbare meteoren weer, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden. bereikt van maar liefst 15.000 [2]Op 27 november 1885 viel er in Noord Mexico de Mazapil meteoriet op hetzelfde ogenblik dat de Andromediden die grote uitbarsting hadden. Men vermoedde dat deze meteoriet een deel van de komeet van … Continue reading en in 1892 was dat 6.000. Eerder was er ook een uitbarsting in 1872 (zie afbeelding).

Voorstelling van de 1872 uitbarsting van de Andromediden. Credit: Amedee Guillemin.

Nadien werd de zwerm minder sterk. Ook verschoof de radiant en inmiddels ligt die niet meer in Andromeda, maar in Cassiopeia. De Internationale Astronomische Unie (IAU) spreekt daarom tegenwoordig van de December Phi Cassiopeiden. In 2011 was er weer een opleving van de Andromediden / December Phi Cassiopheiden (ik prefereer de eerste naam 🙂 ) te zien, toen er 50 per uur zichtbaar waren. Vermoedelijk ging de aarde toen door een wolk van deeltjes die door de komeet Biela in 1649 werd achtergelaten. En het is volgens berekeningen van de Amerikaanse Meteor Society (AMS) rond 5 á 6 december ‘s avonds dat we opnieuw door die wolk heen gaan en dat er dus wellicht weer veel Andromediden te zien zullen zijn. Op 7 december is het Nieuwe Maan, dus die stoort in ieder geval niet. En Andromeda en Cassiopeia zijn in Nederland en België goed te zien. Bron: Universe Today + Wiki.

References[+]

References
1 De ZHR geeft het aantal met het blote oog zichtbare meteoren weer, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden.
2 Op 27 november 1885 viel er in Noord Mexico de Mazapil meteoriet op hetzelfde ogenblik dat de Andromediden die grote uitbarsting hadden. Men vermoedde dat deze meteoriet een deel van de komeet van Biela was. Omdat de meteoriet ijzer bevatte en men denkt dat dit niet in kometen voorkomt wordt dit idee niet meer gevolgd.