18 mei 2024

Andromeda sterrenstelsel M31 gefotografeerd vanuit Dordrecht

Afgelopen maand heb ik (nieuwe) opnames gemaakt van het Andromeda sterrenstelsel M31 vanuit mijn sterrenwacht in Dordrecht.


Dit keer alleen in het Luminance omdat ik vond dat mijn eerdere opnames van Andromeda beter konden. Met mijn Vixen ED114 – 600mm telescoop maak ik nu scherpere plaatjes dan dat ik eerder met mijn Skywatcher ED80 kon maken en dus verdienen mijn oudere opnames een verbetering door opnames gemaakt met mijn Vixen er aan toe te voegen. Het Luminance bepaalt de scherpte en lichtsterkte van de afbeelding dus daarom heb ik alleen Lum gemaakt. Deze daarna gecombineerd met mijn eerdere RGB-kleuren opname van M31 uit 2015.

Ook het bewerken is weer nieuw voor mij omdat ik het vorig jaar uitgekomen Astro Pixel Processor (APP) gebruikt heb en nog onbekend mee ben. Deze is veel beter in het voorbewerken (stacken) van foto’s en kleuren balance is naar mijn mening ook beter. Dus ook de RGB-opname nog eens opnieuw bewerkt met APP.

Kortom; ik ben tevreden met het resultaat.

Technische gegevens foto:

 • Luminance opname november 2018 vanuit Dordrecht
 • Telescoop: Vixen ED114 – 600 mm refractor met 0,75 reducer
 • Camera: Atik383L (gekoeld op – 15 gr)
 • opname: 148 x 10 minuten
 • gestacked (stapelen) in APP,
 • bewerkt in APP, PixInsight en Photoshop

 

 • RGB opname oktober 2015 vanuit Dordrecht
 • Telescoop: Skywatcher ED80 – 600 mm refractor
 • Camera: Canon 5D mark 2
 • opname: 138 x 5 min op ISO1600
 • gestacked in DeepSkyStacker (DSS)
 • bewerkt in APP (2018)
Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Hoi Jan…wederom een retestrak plaatje, mijn waarde collega!!! Ik ga binnenkort weer eens wat proberen met mijn nieuwe set up met die beide Maksutovjes op een goto eq3…Gisteravond na de astroklup nog effe in de biesbos geweest voor een (geslaagde) testrun.

 2. Paul Bakker zegt

  Fraai werk Jan H, vooral vanuit Dordrecht een mooi resultaat! Meer dan 36 uur belichten…maar dan heb je ook wat!
  De enorm verzadigde kleurbewerking ben ik niet zo’n fan van zoals je weet, maar daar ben ik een uitzondering in. Plaatje voor aan de wand 🙂

 3. Ik sluit mij graag bij de vorige twee sprekers aan. Schitterende plaat Jan… en dat van uit het lichtovergoten Dordrecht. Nog een keertje 36 uur belichten en je ziet het centrale superzware zwarte gat in de kern van M31.

 4. Je kunt inderdaad van mening verschillen over de (wellicht overdreven) kleuren. Ik weet dat ervaren astrofotogragen het meestal ‘over the top’ vinden. Ik ben er zelf wel content mee.
  En bedankt voor de complimenten.

Speak Your Mind

*