18 april 2024

Mogelijk dat we rond 5/6 december veel Andromediden meteoren gaan zien

De Andromediden radiant om 20.00 uur op 5 december 2018. Credit: American Meteor Society.

De relatief onbekende meteorenzwerm genaamd Andromediden verschijnt aan de hemel van 15 november tot 10 december. Dit jaar zou de zwerm, waarvan het maximum normaal gesproken op 3 december is,  rond 5/6 december wel eens voor een verrassing kunnen zorgen door een hoog aantal Andromediden dat zichtbaar is. De radiant ligt in het sterrenbeeld Andromeda en de meteoren worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de niet meer bestaande periodieke komeet 3D/Biela, de ‘D’ staat voor ‘defunct’, niet meer bestaand. De Komeet werd het eerste opgemerkt in 1772. Pas in 1826 werd de baan berekend door de Oostenrijker Wilhelm Von Biela. De omloopstijd was 6,6 jaar (zie z’n baan hieronder). De komeet brak in twee stukken rond 1846. Ze werd niet meer gezien sinds 1852.

Credit: NASA/JPL.

De komeet mocht dan wel verdwenen zijn, de door hem veroorzaakte meteorenzwerm was dat niet. Eind 19e eeuw waren er enkele flinke meteorenstormen zichtbaar van de Andromediden. Zo werd in 1885 een ‘zenithal hourly rates’ (ZHR) [1]De ZHR geeft het aantal met het blote oog zichtbare meteoren weer, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden. bereikt van maar liefst 15.000 [2]Op 27 november 1885 viel er in Noord Mexico de Mazapil meteoriet op hetzelfde ogenblik dat de Andromediden die grote uitbarsting hadden. Men vermoedde dat deze meteoriet een deel van de komeet van … Lees verder en in 1892 was dat 6.000. Eerder was er ook een uitbarsting in 1872 (zie afbeelding).

Voorstelling van de 1872 uitbarsting van de Andromediden. Credit: Amedee Guillemin.

Nadien werd de zwerm minder sterk. Ook verschoof de radiant en inmiddels ligt die niet meer in Andromeda, maar in Cassiopeia. De Internationale Astronomische Unie (IAU) spreekt daarom tegenwoordig van de December Phi Cassiopeiden. In 2011 was er weer een opleving van de Andromediden / December Phi Cassiopheiden (ik prefereer de eerste naam 🙂 ) te zien, toen er 50 per uur zichtbaar waren. Vermoedelijk ging de aarde toen door een wolk van deeltjes die door de komeet Biela in 1649 werd achtergelaten. En het is volgens berekeningen van de Amerikaanse Meteor Society (AMS) rond 5 á 6 december ’s avonds dat we opnieuw door die wolk heen gaan en dat er dus wellicht weer veel Andromediden te zien zullen zijn. Op 7 december is het Nieuwe Maan, dus die stoort in ieder geval niet. En Andromeda en Cassiopeia zijn in Nederland en België goed te zien. Bron: Universe Today + Wiki.

Voetnoten

Voetnoten
1 De ZHR geeft het aantal met het blote oog zichtbare meteoren weer, dat per uur kan worden waargenomen tijdens het maximum van een zwerm, onder ideale omstandigheden.
2 Op 27 november 1885 viel er in Noord Mexico de Mazapil meteoriet op hetzelfde ogenblik dat de Andromediden die grote uitbarsting hadden. Men vermoedde dat deze meteoriet een deel van de komeet van Biela was. Omdat de meteoriet ijzer bevatte en men denkt dat dit niet in kometen voorkomt wordt dit idee niet meer gevolgd.
Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Eh….Astroblogs meteoren expeditie!??

  2. Eh… wellicht ook te koppelen aan een poging om komeet 46P/Wirtanen te zien? We zijn toch tegenwoordig multimessenger astronomen, dus op meerdere fronten thuis? Ik moet wel even kijken of het met alle 5 december-activiteiten te combineren valt, vandaar mijn reserve. 🙂

    • Jan Brandt zegt

      Helemaal multi-tasking prima!! Eén klein probleempje, echter….het weer lijkt nou bepaaldelijk niet echt mee te willen werken!!

  3. Wordt men in eerste instantie daar nu VERLICHT van en in tweede instantie een Meester?

Speak Your Mind

*