13 april 2024

Curiosity heeft mogelijk een meteoriet op Mars gevonden: Little Colonsay

Credit: NASA / JPL-Caltech

Op 26 november fotografeerde NASA’s Curiosity’s ChemCam, die aan het einde van de robotarm van de rover zit, een closeup foto van een opvallend glimmende rots. Wetenschappers denken dat het een meteoriet is, die op Mars terecht is gekomen. Op aarde vallen dagelijks meteorieten, dus dat zal op Mars – met z’n veel ijlere atmosfeer als die van de aarde – nog veel meer het geval zijn. Twaalf minuten na het maken van bovenstaande foto werden al enkele laserstralen op ‘Little Colonsay’ gestuurd, zoals het stukje rots wordt genoemd, ’t is een eilandje ergens bij Schotland. Dat gebeurde met de LIBS (laser-induced breakdown spectroscopy) en dat was bedoeld om de chemische samenstelling ervan te kunnen bepalen. Hieronder de drie plekken waarop gelaserd is.

Credit: NASA / JPL-Caltech

De uitkomst van die meting is nog niet bekend, maar als blijkt dat er veel ijzer en nikkel in de steen zitten dan is het zeker een meteoriet. Little Colonsay is dan overigens niet de eerste meteoriet die op Mars gevonden is. Zo vond Curiosity in 2016 nog een ijzermeteoriet genaamd Egg Rock. Bron: Astrobob.

Credits: NASA/JPL/University of Arizona

Ehhh… nou we het toch over Mars hebben, even kort een verwant bericht: onderzoek aan micro-bacterieel leven in de kurkdroge aardse Atacamawoestijn in Chili laat zien dat  een plotselinge regenval daar desastreus is voor dat leven! Het regent daar bijna nooit, maar toen daar recent (op 7 juni 2017) een regenbui viel bleken van de 16 daar voorkomende bacteriën er nog maar twee tot vier te leven. De rest was letterlijk verdwenen. Het zou dus best kunnen zijn dat leven op Mars ook een broertje dood heeft aan water. Bron: Astroengine.

 

Share

Speak Your Mind

*