26 februari 2024

Jupiter, een caleidoscoop aan kleur en vorm

Jupiter laat zich van zijn fraaiste kant zien in een reeks oogstrelende creatief bewerkte foto’s die in 2018 gepubliceerd zijn. Deze foto’s, waarvan het ruwe beeldmateriaal afkomstig is van de JunoCam, zijn het werk van technische en creatieve burgers die met het materiaal van de ruimtesonde’s camera aan de slag zijn gegaan.

Jupiter, Dolfijn figuur wolk credits; NASA JPL Caltech SWR MSSS B.Swift S. Doran

Onder de foto’s is er ook een prachtige, zie hierboven, foto van het Joviaanse oppervlak waarin een wolk in de vorm van een dolfijn te ontwaren is gemaakt en bewerkt door NASA / JPL , Sean Doran en Brian Swift.  Dit actief betrekken van het publiek voor assistentie voor beeldbewerking van ruwe data die genomen is door de camera ‘JunoCam’ is een bijzonder onderdeel van de Juno missie.  Het JunoCam programma maakt het voor het publiek ook mogelijk om bij iedere orbitale ronde te stemmen op specifieke beelden. Dit jaar heeft het in ieder geval een prachtige collectie creatief bewerkte foto’s opgeleverd. De foto met de dolfijn werd genomen op Juno’s 16e flyby op 29 oktober j.l. De foto hieronder werd genomen toen de sonde haar dichtste nadering tot Jupiter had, op 89.500 km afstand, en dat was op 6 september j.l.

Jupiter Juno missie 6 september 2018 credits; NASA JPL Caltech G. Eichstadt

De afgelopen 12 maanden heeft de ruimtesonde die bij Jupiter aankwam in 2016 zowel een schat aan wetenschappelijk data opgeleverd alswel het oogstrelende beeldmateriaal aangeleverd via de JunoCam. De missie die eigenlijk in 2018 af zou lopen is inmiddels verlengd tot 2022. De sonde werd gelanceerd in 2011 in het kader van NASA’s New Frontiers-programma. De sonde moet vanuit een polaire baan informatie vergaren over de planeet. De sonde meet de hoeveelheid water in de atmosfeer alsmede de samenstelling ervan, alsook brengt het het magnetisch- en het zwaartekrachtsveld in kaart. De ruimtesonde is een tweedeks hexagonale cilinder, meet 4,50 met een diameter van 3,50, en een spanwijdte inclusief zonnepanelen van 20 meter. De wetenschappelijke instrumenten zitten aan de buitenkant. Hieronder nog een uit de reeks van 24, het is de North Temperate Belt, White Oval Storm. Bronnen; Wikipedia / NASA / New Atlas

Jupiters North Temperate Belt, white Oval Storm credits; NASA JPL Caltech G. Eichstadt, S. Doran

Share

Speak Your Mind

*