9 december 2023

Chinese Chang’e 4-missie naar achterzijde Maan is begonnen

China heeft vanavond met succes een raket gelanceerd die een sonde naar de achterkant van de maan brengt. De Chang’e 4 sonde werd met een Lange Mars 3B raket vanaf lanceercentrum Xichang in China de ruimte in gebracht. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een missie naar de voor ons ‘onzichtbare’ kant van de maan wordt gestuurd. De lancering was om 19.23 uur Nederlandse tijd. 

Impressie van de  Chang’e 4 lander. Credit: CASC.


Met de Chang’e 4-missie (Chang’e is de godin van de maan in de Chinese mythologie) wil China volgens ruimtevaartdeskundigen vooral laten zien waartoe het in de ruimte in staat is. De bedoeling is dat de maanlander op de maan landt – in de Von Kármán krater (zie de kaart hieronder) – en dat een zogeheten rover daarna de maan gaat verkennen, zowel aan de oppervlakte als eronder. Verder worden er radio-astronomische studies gedaan, waar ook Nederland aan meewerkt.

Credit: NASA/GSFC/DLR/Srizona State University.

De Chang’e 4 lander en rover bevatten in totaal acht wetenschappelijke instrumenten, elk vier stuks. De lander heeft de Landing Camera (LCAM), de Terrain Camera (TCAM), de Low Frequency Spectrometer (LFS) en de Lunar Lander Neutrons and Dosimetry (LND), de rover heeft de Panoramic Camera (PCAM), de Lunar Penetrating Radar (LPR), de Visible and Near-Infrared Imaging Spectrometer (VNIS) en de Advanced Small Analyzer for Neutrals (ASAN)

Impressie van de Chang’e 4 rover. Credit: CASC.


Omdat de missie zich op de achterkant van de maan afspeelt is het onmogelijk om direct contact te krijgen met de aarde. Daarom hebben de Chinezen al in mei de Queqiao satelliet gelanceerd die de signalen vanaf de maan opvangt en doorstuurt naar het zenuwcentrum in China.

Op die satelliet zit ook een antenne die in opdracht van Nederlandse wetenschappers en bedrijven is geplaatst. De bedoeling is dat de Chinezen die antenne na de landing op de maan aanzetten. De Nederlanders willen er door het opvangen van radiostraling onderzoek mee doen naar de geschiedenis van het heelal. Hieronder een korte video van de lancering van de Chang’e 4 missie vanavond.

[Update 8 december] De rover en lander zullen rond 3 januari, da’s over 26 dagen, arriveren bij de maan en dan landen. Op 8, 9 en 10 december zullen er baancorrecties volgen om beiden op de juiste koers te zetten.

Bron: NOS + Space.com.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d