29 maart 2024

Ruimteverkenner OSIRIS-REx vindt waterresten op planetoïde Bennu

Een mozaïekfoto van Bennu, gemaakt door 12 opnames met de PolyCam van 2 december j.l. te stacken. redits: NASA/Goddard/University of Arizona

Hij is er nog maar ruim een week geleden gearriveerd en nu al heeft NASA’s Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) ruimteverkenner een ontdekking gedaan op de planetoïde Bennu: hij heeft sporen van water aangetroffen, gehydrateerde moleculen (OH – een combi van zuurstof en waterstof) in kleigrond aan het oppervlak van het 500 meter grote ruimterotsblok. Het gaat dus niet om vloeibaar water, aldus de NASA. De sporen zijn waarschijnlijk afkomstig van een grotere planetoïde waaraan Bennu vastzat, want de planetoïde zelf is te klein om ooit water te hebben bevat. De moleculen zijn gedetecteerd met twee instrumenten, de OSIRIS-REx Visible and Infrared Spectrometer (OVIRS) en de OSIRIS-REx Thermal Emission Spectrometer (OTES).

De NASA-onderzoekers zijn blij met het nieuws. De vondst van water kan volgens de onderzoekers mogelijk meer vertellen over het ontstaan van het leven op aarde. Bennu is een object wiens ‘moederobject’ stamt uit de vroegste tijden van het zonnestelsel. OSIRIS-REx bevindt zich inmiddels op slechts 19 kilometer afstand van Bennu. De ruimtesonde deed er ruim twee jaar over om de 2,2 miljoen kilometer naar Bennu af te leggen. In 2023 keert de Osiris-Rex terug naar aarde met stukken ruimterots. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*