28 maart 2024

Sterrenkundigen ontdekken verst verwijderde object in het zonnestelsel

Op schaal de afstanden van de planeten en objecten in de Kuipergordel, inclusief Farout. Credit: Illustration by Roberto Molar Candanosa and Scott S. Sheppard is courtesy of the Carnegie Institution for Science.

Een team van sterrenkundigen is erin geslaagd om een hemellichaam in ons zonnestelsel te ontdekken dat op meer dan honderd astronomische eenheden afstand staat, honderd keer de afstand aarde-zon (1 AE=150 miljoen km). 2018 VG18, zoals het object als catalogusnaam heeft gekregen, staat op 120 AE afstand en met die afstand is het recordhouder verste afstand in ons zonnestelsel. Vorige recordhouder was Eris, die op 96 AE afstand staat, Pluto staat ‘slechts’ op 34 AE afstand. Eris en Farout liggen buiten de zogeheten Kuipergordel, die tot ongeveer 50 AE reikt. 2018 VG18 heeft gelijk al een bijnaam gekregen, die heel toepasselijk ‘Farout’ luidt. De ontdekking van Farout werd op 10 november gedaan door het drietal Scott S. Sheppard, David Tholen en Chad Trujillo, die de hemel aftuurden met de Subaru telescoop op Hawaï.

een impressie van Farout. Credit: Roberto Molar Candanosa, Carnegie Institution for Science.

Eigenlijk waren ze op zoek naar iets anders, naar Planeet 9, de grote planeet die ook ergens in de buitenregionen van het zonnestelsel moet zijn. In het kader van die speurtocht vonden ze in oktober al een ander object, 2015 TG387, dat op 80 AE staat en dat “The Goblin” werd genoemd, omdat de ontdekking ongeveer tijdens Halloween was. De baan van Goblin blijkt goed te passen in het patroon van afwijkingen, dat door Planeet 9 wordt veroorzaakt, de zware planeet die aan tal van hemelobjecten trekt, zoals Eris. Men denkt dat Farout ongeveer 500 km in diameter is. Z’n kleur is ietwat paars (zoals je ook een de impressie herboven kunt zien), hetgeen erop wijst dat z’n oppervlak met ijs bedekt is. Hieronder is de ontdekkingsfoto van Farout te zien.

Credit: Scott S. Sheppard and David Tholen.

 

Bron: Science Daily + Phys.org.

Share

Comments

  1. Dick Mesland zegt

    Is het belachelijk te veronderstellen dat planeet 9 een concentratie donkere materie is?

  2. Oke, zijn ze dus echt op zoek naar een extra planeet?
    Is dat dan die door Zecharia Sitchin aan de hand van Sumerische kleitablet teksten voorspelde planeet?
    Leek me toentertijd een wat vergezochte interpretatie van Sitchin.

  3. Zijn de cosmologen al in staat om te verklaren of de anntrekkingskracht van de zon voldoende is,
    Of moeten we donkere materie de schuld geven?

    • Volgens mij kun je de zon massa alleen, hier niet verantwoordelijk voor stellen, dus donkere materie is in ons zonnestelsel m.i. nodig om op op dit soort afstanden te kunnen acteren..

  4. De aantrekkingskracht van de zon is meer dan voldoende om deze wereld op z’n plaats te houden. Sterker nog, de zwaartekracht van de zon reikt helemaal tot aan de Oortwolk en da’s een halve lichtjaar verder 😉

  5. Planeet 9 heeft, als hij al bestaat, gegarandeerd helemaal niets van doen met Niburu en het onzinnige gebrabbel van Sitchin.

  6. @Leo, de komeet komeet Hale-Bopp heeft een aphelium van 360 AE en komt na een reis van 2400 jaar zonder hulp van DM gewoon weer in zijn mandje 🙂

Speak Your Mind

*