Sterrenkundigen zijn erin geslaagd om met een nieuwe revolutionaire methode met behulp van de Hubble ruimtetelescoop de verdeling te ‘zien’ van donkere materie in een cluster van sterrenstelsels. Donkere materie is zelf niet zichtbaar, maar de effecten ervan zijn indirect wel zichtbaar, door hun zwaartekrachtswerking. Dat deed men al eerder, maar door deze nieuwe techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van het zogeheten intracluster licht, het licht van zwermen van sterren die tussen de sterrenstelsels door zwerven als gevolg van interacties tussen die stelsels, kan men die verdeling nog beter in kaart brengen. Die zwermen van sterren blijken een nauwkeurige ’tracer’ te zijn van donkere materie, beter dan de gangbare methode, waarbij men kijkt naar zwaartekrachtlenzen rondom de clusters.
In het kader van het Frontier Fields programma keken de sterrenkundigen naar dat intracluster licht en enkele clusters, zoals de cluster Abell S1063 (zie foto hierboven) en MACSJ0416. Over die laatste cluster gaat de video hieronder.
Door waarnemingen zoals deze hoopt men naast de verdeling van donkere materie ook meer te weten te komen over de aard van donkere materie, de substantie die 85% van alle materie in het heelal vormt. Hier het vakartikel over de waarnemingen. Bron: Hubble.
Speak Your Mind