5 december 2023

Een echt Winter Wonderland op… Mars!

IJs in de Korolev krater. Credit: ESA/DLR/FU Berlin.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kwam gisteren met deze foto van de Korolev krater op Mars, de krater is genoemd is naar Sergei Korolev, de Russische Werner von Braun om ’t maar even te zeggen. En jawel, de gehele krater is gevuld met ijs – een waar Winter Wonderland op Mars dus. De foto is gemaakt met de Europese Mars Express, die al 15 jaar lang om Mars draait. De foto is eigenlijk een combi van vijf langgerekte opnames, gemaakt met de Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC) aan boord van de Mars Express. De 82 km grote Korolev krater ligt in het gebied genaamd Olympia Undae, ten zuiden van de noordpool van Mars (165° O, 73° N). De krater is zoals gezegd gevuld met ijs – geen sneeuw – en in het midden is de ijslaag maar liefst 1,8 km dik. De krater is ’t hele jaar door gevuld met ijs en dat komt door een fenomeen dat koudeval wordt genoemd, waarbij de ijle ‘lucht’ die over het ijs beweegt wordt afgekoeld en neerdaalt. Er ligt daarom permanent een koude luchtlaag over het ijs, die werkt als een beschermend schild, dat er voor zorgt dat het ijs niet kan smelten en verdampen.  De foto hierboven is in perspectief zicht op de krater. Hieronder een versie van bovenaf gezien.

Credit: Credit: ESA/DLR/FU Berlin.

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Meer om op te schaatsen dan om een sneeuwpop te maken.

  2. Bart Bruijn zegt

    Is dat waterijs of koodioxide?

  3. Het is waterijs. Op de poolkap van Mars komt ook kooldioxide voor, maar in die krater is ’t waterijs. Zie ook: https://www.dlr.de/dlr/en/desktopdefault.aspx/tabid-10081/151_read-31614/#/gallery/33106

  4. Het lijkt ook wel op een ijstaart! Ik heb net een Marstaart geblogd met een grappig verhaal erbij.Leuk voor ruimte-geïnteresseerden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d