17 juni 2019

Parelmoerwolken aan de hemel op kerstavond

Op kerstavond, maandagavond a.s., loont het de moeite om naar boven te kijken: rond zonsondergang kunnen parelmoerwolken aan de hemel verschijnen. Dit bijzondere weerfenomeen, waarbij de wolken een paarse tot roze gloed krijgen, was volgens Weeronline voor het laatst in 2016 in Nederland te zien

Parelmoerwolken boven Nederland op kerstavond credits; Telegraaf

Parelmoerwolken ontstaan op 20 tot 30 kilometer hoogte, in de ozonlaag. Het kleine beetje vocht dat hierin aanwezig is, condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Maandag is de lucht op 25 kilometer hoogte zeer koud en kan de temperatuur naar -80 graden Celsius dalen. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat een kleurenspel. Bron; De Telegraaf

Rest mij nog alle astroblogs lezers, collega schrijvers, commentatoren, foto- en filmmakers te bedanken voor alle inspanningen op astroblogs en hele fijne kerstdagen te wensen alsmede een gezond en voorspoedig 2019!

Kerstman met ster credits; Deposit photos

Reacties

  1. Van hetzelfde Angela! Fijne dagen!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: