18 april 2024

Vijftig jaar geleden werd tijdens Apollo 8 de iconische foto Earthrise gemaakt

Credit: NASA

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat astronaut William (‘Bill’) Anders de iconische foto maakte van de aarde die opkwam boven de maanhorizon, de foto die de naam Earthrise kreeg. Over die historische missie van Apollo 8, waarbij mensen voor het eerst om de maan vlogen en diens achterkant te zien kregen, heeft Angela van Oosterom onlangs al uitgebreid geschreven. Hieronder nog een keertje de video, waarin exact getoond wordt hoe Anders die foto – 1/250s belicht bij F/11 – precies heeft kunnen maken. Daarbij is gebruik gemaakt van hoge resolutiefoto’s van de maan gemaakt met NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), om zo goed mogelijk te kunnen weergeven wat de drie astronauten zagen toen zij over de maan vlogen en uiteindelijk de aarde zagen opkomen boven de maan. Het commentaar bij de video is van ruimtehistoricus Andrew Chaikin. Kijken!

Share

Comments

 1. Op de foto ‘Earthrise’ is het geen ‘Volle Aarde’, maar een andere schijngestalte.
  Ik neem aan dat de cyclus van schijngestalten vanaf het Maan oppervlak dezelfde periode heeft als de ‘maandelijkse’ (27/28 dagen) cyclus van de maanschijngestalten? 😕 😉

  Groet, Paul

  • Enceladus zegt

   Goeie vraag! Ik ga daar ook vanuit. In ieder geval tijdens een eclips is het ‘Volle Aarde’, dat kan moeilijk anders. Maar normaliter zou er iedere 27/28 dagen sprake moeten zijn van ‘Volle Aarde’. Misschien kan een van die Chinese karretjes voortaan elke maand even een fotootje sturen?

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*