29 november 2023

In een notendop: China’s ruimtevaart ambities 2020-2045

Een Mars sonde in 2020, een asteroïde missie in 2022, een Jupiter missie in 2029, een herbruikbare raket vijf jaar later, en als klap op de Chinese vuurpijl een nucleair aangedreven Space shuttle. Het meerjarenplan van China’s ruimtevaartbeleid 2020-2045 is hoogst ambitieus. Deze te behalen mijlpalen in de Chinese ruimtevaart zijn vorig jaar uiteengezet door het China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC, Peking) en het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA.

Lange Mars 3B raket en Shenzhou capsule credits; CNSA

“In 2045 zal China het beste ruimtevaart transport systeem bezitten,” sprak Liu Hong, directeur van de Chinese Academie voor lanceertechnologie (CALT te Peking). Nucleair aangedreven ruimteschepen staan grotere ladingen toe en maken het zo mogelijk voor China om de ruimte commercieel te exploiteren rond 2040.  Prof Wang Chunghui van de Lucht- en Ruimtevaart afdeling van de Beihang Universiteit te Peking bevestigde dit en verklaarde; “De nucleaire ruimteschepen worden gebouwd om het zonnestelsel, en de ruimte daarbuiten, te koloniseren.” Het is tevens de bedoeling dat deze nucleaire Space shuttles kunnen aanmeren aan een transport hub, een soort tussenstation, dat in een baan rond de aarde zal gaan draaien. Hiervoor zullen er herbruikbare ruimteschepen gebruikt worden om mensen en voorraden van en naar de shuttles te brengen. Dit perspectief voor concrete realisatie van menselijke kolonisatie van het zonnestelsel wordt breed gedeeld waaronder ook door Liu Hong, tevens hoofdontwerper van het Yuegong-1 of maanpaleis-1. In dit maan simulatie laboratorium ook wel Bioregenerative Life Support System (BLSS) genoemd, werden de omstandigheden van zo een basis nagebootst opdat mensen in zo een besloten omgeving leren leven en werken; in het maan simulatie lab van Beihang verbleven maximaal acht personen voor in totaal een jaar. Men kweekte er o.a. aardappelen, graan en uien. Kleine BLSS systemen zullen met toekomstige maan en Mars missies meegaan.

Tianzhou 1 (r) en Tiangong 2 credits: CSNA

Kortom het is China menens met ‘exploration beyond earth orbit’ ofwel BEO. De recentelijk gelanceerde Chang’e-4, de eerste maanmissie ter wereld die de achterkant van de maan aandoet, is de laatste op rij van een aantal belangrijke mijlpalen in de nog korte maar indrukwekkende historie van de Chinese ruimtevaart. Deze ving aan met de onbemande Shenzhou missie in 1999 en werd vervolgd met enkele bemande Shenzhou missies in 2003 e.v., om daarna te continueren met de, deels van de tijd bemande, ruimtestations Tiangong 1 (CSS 1, 2011) and Tiangong 2 (CSS 2, 2016), alsook met de bouw van het ruimtecargo schip Tianzhou 1, dat in 2017 aanmeerde bij het Tiangong 2. Zelfs een recentelijk reproductie experiment in de ruimte was voor China een succesnummer. Een experiment van de China Academy of Engineering (CAE, Peking), waarbij een SJ-10 zogeheten ‘recoverable’ satelliet, een satelliet waarvan de lading terugkeert op aarde, gelanceerd werd met 6000 muizen embryo’s aan boord, die zich, zo bleek later na analyse, in vier dagen tijd ontwikkelden tot geavanceerde blastocystes*. Zoals een vooraanstaand voortplantingsbioloog van Stanford Prof. Aaron Hsueh, later verklaarde; “ Dit experiment was een zeer belangrijke mijlpaal in de bemande ruimtevaart en …. ‘one small step for mouse embryos, one giant leap for human reproduction.’
De opmars van Chinese Sci-Fi boeken is niet te stuiten, bekende namen zijn Wang Jinkang’s ‘Cross’ (2006), Han Songs ‘Red Ocean’ (2004), en boegbeeld Liu Cixin’s ‘The Three-Body Problem’ (uit 2008), jonge ruimtevaartbedrijven zoals OneSpace (OS draagraketten, Peking) en LandSpace (Zhuque draagraketten, Peking) schieten als paddenstoelen uit de grond en President Xi Jinping geeft de hoogste prioriteit aan alle facetten van de ruimtevaart. Dit spiegelde zich af in het feit dat ruimtevaart wetenschappers en beleidsmakers een grote stempel drukten op het 19e congres van de communistische partij van 2017.  Wetenschappers op dit gebied zijn aangesteld op belangrijke politieke posities, zoals bv het voormalig hoofd van het China Aerospace Science and Technology Instituut (CASC), Ma Xingrui, hij werd gouverneur van Guangdong, qua economie de belangrijkste Chinese provincie. Yuan Jiajun, oud project leider van het Shenzhou bemande ruimtevaart programma werd gouverneur van de Zhejiang provincie. De wetenschappers hebben goed werk verricht en dat werd beloond. China volgt een uitgestippeld ruimtevaart pad, een bemande maanbasis, wetenschappelijke robotische missies en kolonisatie voor langdurige aanwezig in de ruimte zowel voor exploratie als exploitatie. Voor wie het uitgebreide rijtje doelstellingen nog eens rustig wil nalezen hieronder de link. Bronnen; Space Review / China Daily / South China Morning Post
* blastocyste of blastula is een hol balletje, typisch voor de embryonale ontwikkeling van met name gewervelde dieren, dat tijdens het delen van ee n bevruchte eicel (zygote) ontstaat. De holte wordt blastocoele of blastoceel genoemd.
http://www.chinadaily.com.cn/china/2017-11/17/content_34653486.htm
Share

Comments

 1. Is er nog ruimte voor liefde daar in de ruimte?

  • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

   Technieken en materialen uit de ruimtevaart worden later ook zeer veel gebruikt hier op aarde, bv in de medische wereld, of bij rampenbestrijding, denk aan aardobservatie, waterbesparing, andere methoden voor het kweken van gewassen,, meer inzicht in de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen en ziektes enz. enz.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Er is in ieder geval ruimte voor het resultaat van liefde: https://www.scientias.nl/eerste-bevalling-in-de-ruimte-vindt-mogelijk-in-2024-al-plaats/

   Groet,
   Gert (Enceladus)

   • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Los van de bevalling lijkt mij alleen de lancering al riskant. (Hoog) zwangere vrouwen mogen niet in achtbanen, na 36 weken niet meer vliegen enz. En naast alle praktische hindernissen ook nog de ethische kwesties. Nou, het laatste woord is hier nog niet over gevallen als je zo alle reacties op dit onderwerp leest. Wel bijzonder, dank voor de link Gert!

    • Wellicht wordt ze pas in de ruimte zwanger – je weet ’t niet. Maar zelfs dan blijft er een groot probleem. Hoe breng je dat tere kleine baby’tje weer veilig en gezond terug op aarde?

     • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

      Ja, lijkt mij inderdaad ook een groot probleem. In het artikel staat dat het om een hoogzwangere vrouw gaat die Spacelife Origin de ruimte in wil brengen in een Dream Chaser, oid, maar dan moeten ze eerst ook nog maar een vrouw vinden die dat wil.

 2. En vergeet de recente DNA manipulatie niet. Als de Chinezen ¨the incredibele schrinking man¨ kunnen realiseren dan is een simpele vuurpijl al voldoende om een hele kolonie te mobiliseren.
  https://www.youtube.com/watch?v=VnDfrveCADo

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: