28 mei 2024

Kosmonaut Prokopyev: gaatje in Sojoez capsule is van binnenuit geboord

Credit: NASA (AP)

Weten jullie het nog van dat gaatje in de Sojoez MS-09 capsule, die aan het internationale ruimtestation ISS verbonden was en waar op 29 augustus een lek werd ontdekt, veroorzaakt door een klein gaatje van 2 mm groot in één van de wanden van de capsule? In eerste instantie was de verklaring dat het gaatje was veroorzaakt door de inslag van een klein stukje ruimtesteen, een meteoroïde. Maar direct al waren er geruchten dat het gaatje mensenwerk was, al of niet met opzet gedaan. De Sojoez capsule is nog steeds gekoppeld aan het ISS en op 12 december is de buitenkant tijdens een ruimtewandeling geïnspecteerd door twee kosmonauten, de Russen Sergei Prokopyev en Oleg Kononenko (zie de foto hierboven).

Het gaatje in de Sojoez module. Credit: NASA.

Prokopyev keerde vorige week samen met Alexander Gerst weer terug naar aarde en nu heeft ‘ie volgens Associated Press verklaard dat het gaatje van binnenuit moet zijn geboord. Tijdens de ruimtewandeling moesten de twee kosmonauten gedeeltelijk het beschermende ruimteschild van de Sojoez weghalen om bij het gaatje te kunnen komen. Op basis van dat onderzoek komt hij tot de conclusie dat het géén inslag van een meteoroïde kan zijn geweest, maar dat het van binnenuit geboord is. Prokopyev ontkent dat een kosmonaut of astronaut dat zou hebben gedaan. Dat kan dus niet anders betekenen dan dat het gaatje al op aarde is gemaakt, al of niet met opzet door iemand. En dan is de grote vraag natuurlijk door wie. Wordt vervolgd. Bron: Gizmodo.

Share

Comments

 1. Etienne Durinck zegt

  Met opzet gedaan door iemand die hier aan meegewerkt heeft. Een groot gat kon hij-zij niet boren. Dat zou meteen zijn opgevallen.

  • Het gaatje ziet er nogal knullig uit, met die boorpatronen rondom het gaatje, van iemand die een paar keer ‘uitschoot’ met z’n boor. Het zou ook per ongeluk kunnen zijn gemaakt en dat de ‘dader’ het niet durfde te zeggen tegen z’n leidinggevende.

 2. Zo ken ik het verhaal van een firma die een drukvat besteld had en een werknemer de opdracht kreeg er het metalen logo plaatje van de firma op te schroeven.. waarom zou je nadenken als de baas het toch beter weet 🙂
  hier het Roscosmos logo
  https://en.wikipedia.org/wiki/Roscosmos

  • 😀 😀

   – – – –

   Nee een kosmonaut of een astronaut doet zoiets niet. 😉
   Maar eh, dan maar eens even die Euronauten van de ESA bevragen. 🙂

   Groet, Paul

 3. Door de laatste Demo 2 vlucht schoot dit me weer te binnen
  is de dader al achterhaalt of blijft het een mysterie…

Speak Your Mind

*