28 november 2023

De hoogtepunten van ruimtevaart en sterrenkunde in 2019

Impressie van de Europese CHEOPS ruimtetelescoop. Credit: ESA.

Nog een paar dagen en dan begint een nieuw jaar, 2019. Het belooft voor de ruimtevaart en sterrenkunde een mooi jaar te worden, want er staat veel te gebeuren. Hier een kort overzicht van de hoogtepunten in 2019.

 • 1 januari: gelijk de eerste dag van het jaar al een belangrijke gebeurtenis als om precies 06.33 uur Nederlandse tijd de Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons met een snelheid van 50.700 km/uur (14 km/s) op een afstand van 3500 km langs het Kuipergordelobject Ultima Thule (KBO 2014 MU69) vliegt. Het duurt pakweg zes uur voor de data bij de aarde aankomen, dus we verwachten pas ’s middags 1 januari de eerste foto’s.

  Impressie van Ultima Thule. ASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

 • 3 januari: de Chang’e 4 lander en rover, die op 8 december gelanceerd zijn, zullen ongeveer deze dag landen in de Von Kármán krater op de achterkant van de maan. De communicatie met de aarde gaat via de in mei gelanceerde Queqiao satelliet.
 • 17 januari: de eerste vlucht van een onbemande ‘Crew Dragon capsule’ met een Falcon 9 raket van SpaceX naar het ISS. Als deze vlucht goed gaat zal op 18 juni de eerste bemande vlucht volgen.
 • 21 januari: ’s morgens is er een totale maansverduistering. Vanaf 4.34 uur begint de maan in de kernschaduw te trekken en om 07.51 uur is het feest afgelopen.
 • Eind januari: de Japanse Hayabusa ruimteverkenner zal proberen enkele monsters te verzamelen van het oppervlak van de kleine planetoïde Ryugu. Die moeten daarna (ergens december 2019) naar de aarde worden teruggebracht – het is per slot van rekening een sample-return-mission.

  De Insight lander op Mars.

 • Eind januari-begin februari: InSight gaat beginnen met de eerste boringen in de grond van Mars.
 • 17 februari: de Amerikaanse ruimteverkenner Juno gaat ongestoord verder met onderzoek aan Jupiter. Deze dag is z’n 18e ‘perijove’ zoals dat heet, het moment in zijn baan dat ‘ie het dichtste bij de planeet zal zijn. Dat levert vast weer veel kleurige foto’s van de atmosfeer van Jupiter op.
 • Maart: een onbemande proefvlucht van de CST-100 Starliner capsule van Boeing, die met een United Launch Alliance Atlas 5 raket naar het ISS wordt gebracht. Als de vlucht slaagt wordt in augustus de eerste bemande vlucht met deze capsule uitgevoerd.
 • April: het contract van de NASA met Roscosmos om astronauten naar het ISS te brengen houdt dan op. Dan moet de NASA overgaan op Amerikaanse commerciële vervoerders, SpaceX en Boeing. Zie verder 18 juni en augustus.
 • 4 april: de Parker Solar Probe heeft z’n tweede perihelium, het punt dat ‘ie het dichtste bij de zon staat.
 • 18 juni:  als de proefvlucht op 17 januari geslaagd is zullen deze dag voor het eerst twee astronauten naar het ISS worden gebracht met een Dragon capsule, de NASA astronauten Doug Hurley en Bob Behnken.
 • 16-24 juli: de historische missie van de Apollo 11 naar de maan zal herdacht worden, want die is dan precies vijftig jaar geleden.
 • 16 juli: er is een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar. Die begint om 22.02 uur. Het maximum is om 23.31 uur, als 65% van de maan bedekt is.
 • Augustus: als de proefvlucht in maart geslaagd is zullen ergens in augustus drie astronauten naar het ISS worden gebracht, de Boeing astronaut Chris Ferguson en de NASA astronauten Eric Boe en Nicole.
 • 1 september: de Parker Solar Probe heeft z’n derde perihelium.
 • Okt-Nov: ergens in deze periode zal de Europese ruimtetelescoop CHEOPS met een Sojoez raket worden gelanceerd. Met deze telescoop gaan ze speuren naar exoplaneten met afmetingen tussen die van de aarde en Neptunus.
 • 22 oktober: sterbedekkingen in M44 door de maan. Dat zal in de vroege ochtend met een verrekijker of telescoop te zien zijn.
 • 11 november: deze dag zal de planeet Mercurius voor de zon langstrekken, een zeldzame overgang! Dit is bij ons ’s middags te zien, de volgende is pas weer in 2032.

Nou, genoeg te doen in 2019, toch? 😀 Oh ja, één ding heb ik er trouwens nog niet bijgezet. Elon Musk heeft per twitter aangekondigd dat ergens begin 2019 al een eerste onbemande vlucht kan plaatsvinden met de Big Fucking Rocket… eh met de Big Falcon Rocket … eh met het Starship, zoals ‘ie tegenwoordig heet. Da’s de raket waarmee hij bemande vluchten naar de maan wil uitvoeren.

Bron: Gizmodo + Sterrengids 2019 + Space.com (Over Musk).

Share

Comments

 1. Can men teleport from spaceship to spaceship?

  • Dank je wel. Nico zei het ook al. Jetpack doet kennelijk moeilijk. Ik kijk er vanavond naar.

   • 🙂 !! Arie alvast bedankt , als ik dan op reactie kijk zit deze ineens een hele tijd terug in de tijd

    • Ik ken het verschijnsel ook @Spits, adblock en Ghostery (of andere javascriptblokkers) tijdelijk toelaten, en een site refresh zodat er scripts kunnen worden uitgevoerd, dan ben je weer bij. Inloggen op AB helpt ook.
     On topic, een hele waslijst… geen info over de Chinese landing op de achterkant van de maan met ” onze” antenne die de geschiedenis van het heelal ff storingsvrij ontrafelt?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: