28 maart 2024

Ultima Thule blijkt een pindavorm te hebben [Update]

Credits: NASA/JHUAPL/SwRI; sketch courtesy of James Tuttle Keane

De eerste gedetailleerde beelden van Ultima Thule, vanochtend gemaakt toen de New Horizons er om 06.33 uur Nederlandse tijd langs vloog, zijn nog niet binnen, maar uit een vanmiddag door de NASA vrij gegeven opname blijkt Kuipergordelobject Ultima Thule een pindavorm te hebben (sommigen vinden ‘m ook op een bowling-pin lijken). We zien op de foto twee grotere delen, verbonden met een tussenstuk. Het zou in principe nog om twee gescheiden objecten kunnen gaan, maar het is waarschijnlijker dat het één object is met een pindavorm – ‘bilobate’ zoals dat schijnt te heten. De foto werd gemaakt met New Horizon’s Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) en de afstand van tot Ultima Thule was toen nog 800.000 km. De dichtste nadering vanochtend was op 3500 km afstand! Hieronder de foto met een model ernaast, zoals Ultima Thule eruit zou kunnen zien. De KBO is ongeveer 35 bij 15  32 bij 16 km groot.

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI; sketch courtesy of James Tuttle Keane.

Deze vorm hebben we eerder ook al gezien en wel bij planetoïden als Kleopatra en Toutatis, manen als Kerberos (van Pluto) en kometen als Halley, 19P/Borrelly, 103P/Hartley 2 en 67P/Churyumov-Gerasimenko – de laatste is uitgebreid bestudeerd door Rosetta en Philae. Kennelijk is het een vorm die vaker voorkomt bij objecten in het zonnestelsels zoals KBO’s en komeetkernen. Hieronder een foto van 67P.

Komeet 67p, gefotografeerd op 20 november 2014 met de NavCam van Rosetta. Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Oh ja, vier uur na de scheervlucht zond New Horizons een ‘phone home’ signaal naar de aarde en dat is inmiddels ook aangekomen. Een zeer welkom signaal, want het betekent dat de ruimteverkenner goed functioneert en alle apparaten tijdens de flyby werkten. Nou de eerste echte beelden nog. Spannend!  Als afsluiter nog even de route die New Horizons afgelopen jaren gevolgd heeft. Die route voerde ‘m eerst langs dwergplaneet Pluto, die juli 2015 werd gepasseerd, en vanochtend dus Ultima Thule.

Bron: Planetary Society. [Update 20.30 uur] De NASA kwam zojuist met deze korte animatie, gemaakt uit drie opnames met de LORRI camera gemaakt, met tussenpozen van 70 en 85 minuten. In de animatie zien we goed de rotatie van Ultima Thule.

Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Kan niet wachten op de foto’s, maar als je er even bij stilstaat hoe fantastisch het is dat we ontdekkingen zoals dit bijna realtime kunnen meebeleven en straks gedetailleerde foto’s van deze afstanden gewoon kunnen inzien alsof het niets is, man dan ben ik toch een partijtje blij dat ik in deze tijd leef.

    Moet je voor je referentiekader even terugdenken aan de tijd dat ontdekkingsreizigers maanden en maanden op zee waren om een nieuw stukje wereld te ontdekken. Hoe lang duurde het voordat Jan Modaal hoorde van de ontdekking van een nieuw continent?
    Dat lijkt archaïsch, maar het is maar een paar mensenlevens geleden.

  2. Om 20.00 uur Nederlandse tijd geeft de NASA een persconferentie over New Horizon. Dan zullen denk ik wel de eerste beelden worden vertoond. Zie: https://www.nasa.gov/nasalive

  3. (te laat voor astrotop 25),
    maar toch 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=j3Jm5POCAj8&feature=youtu.be

Speak Your Mind

*