22 april 2024

De Melkweg in een glazen bol

Credit: CinkS Labs.

Op Instagram kwam ik deze foto tegen, van de Melkweg in een glazen bol. Tegen de kerst zie je altijd van die bollen met lieflijke tafereeltjes in de kerstmarkten liggen, die je om kunt draaien zodat de sneeuwvlokken gaan dwarrelen. Maar deze is dus met de Melkweg gevuld en niet zomaar een plaatje van de Melkweg. Nee, het is de Melkweg driedimensionaal, precies volgens de laatste wetenschappelijke metingen, zoals van de Europese satelliet Gaia. Er is zelfs een nabij dwergstelsel in de bol te zien, het Sagittarius dwergstelsel, dat langzaam maar zeker wordt opgenomen in de Melkweg. Ook zijn er bolvormige sterrenhopen te zien. De sterren van de Melkweg, dwergstelsel en bolhopen zijn met een laser in de kristallen bol geëtst en wel door CinkS Labs. Klik op de afbeelding hieronder om ‘m ‘af te spelen’.

https://www.instagram.com/p/BsBKRzQDwhk/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Share

Speak Your Mind

*