28 maart 2024

‘Sneeuwpop’ Ultima Thule gevormd uit twee planetesimalen – Ultima én Thule

Credit: NASA / JHUAPL / SwRI

De zojuist door de NASA gepubliceerde foto’s van Ultima Thule, het Kuipergordelobject waar New Horizons gisterochtend voorbij vloog, laat zien dat ‘ie sterk op een sneeuwpop lijkt – eerder werd er nog gedacht aan een pinda of bowlingpin. De met New Horizons Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) camera gemaakte opnames laten zien dat Ultima Thule uit twee delen bestaat, die nu apart worden genoemd, Ultima (Ø 19 km) én Thule (Ø 13 km), en dat ze samen 33 km lang zijn. op Thule is een flinke deuk te zien met twee witte pitten (helaas voor de sneeuwman onder elkaar en niet naast elkaar). In de nek van de sneeuwpop, waar de hellingen het steilst zijn, is ook een witte rand te zien, evenals een witte vlek op z’n buik, ongeveer bij de navel.

Credit: NASA / JHUAPL / SwRI

De kop van de sneeuwpop is Thule, het lichaam is Ultima, zoals je hierboven ziet. Wetenschappers denken dat de twee delen – vermoedelijk planetisemalen, de vroegste bouwstenen van planeten – door een zachte botsing bij elkaar zijn gekomen en aan elkaar zijn gaan vastzitten. Men noemt dat ook wel een ‘contact binary’. Dat samengaan moet zo’n 4,6 miljard jaar geleden zijn gebeurd. Hieronder een voorstelling hoe dat kan zijn gegaan.

Credit: NASA / JHUAPL / SwRI / James Tuttle Keane

In die eerste fase zie je wat wetenschappers ‘pebble accretion’ noemen, het samenkomen van kiezels tot een groter lichaam. Het zou kunnen dat Ultima en Thule een eerste aanwijzing geven dat zoiets kan hebben plaatsgevonden. Hieronder een afbeelding met specifiek de ‘nek’ van de sneeuwpop, waar de twee delen zijn samengekomen.

Credit: NASA / JHUAPL / SwRI / James Tuttle Keane

New Horizons heeft de foto gemaakt toen de afstand nog 28.000 km bedroeg, een half uur voor de dichtste nadering. De resolutie van de foto is 140 m/pixel. Die dichtste nadering was op 3500 km, dus er volgen nog betere foto’s! De rotatie van Ultima Thule blijkt ongeveer 15 ± 1 uur te zijn.

Bron: diverse berichten op Twitter, de NASA heeft op dit moment nog geen persbericht.
[Update 20.55 uur] Ik zie zojuist een verbeterde versie van de met LORRI gemaakte foto van Ultima én Thule binnenkomen – links het origineel, rechts de verbeterde versie. We zien dat er afgezien van die deuk op de kop weinig kraters op Ultima en Thule zijn.

NASA / JHUAPL / SwRI

[Update 21.05 uur] Ik zie ook een kleurenfoto voorbij komen, gemaakt met New Horizons’ Ralph MVIC instrument, toen de afstand 137.000 km was.

NASA / JHUAPL / SwRI

Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Sneeuwpop? Lijkt meer op Kenny McCormick..

  2. leo vuyk zegt

    Ik zie een vergelijking met Comet 67 D-G en zelfs met Herbig Haro systemen zie:
    https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2019/01/mushroom-object-ultima-thule-compared.html

Speak Your Mind

*