23 juni 2024

2019 sci-fi aanbod: van Gemini Man tot Good Omens

Alsook Ad Astra, de Star Wars’ tv-serie The Mandalorian en Cosmos: Possible Worlds zijn enkele van de nieuw uit te komen sciencefiction/fantasy films en tv-series die in 2019 zullen verschijnen. Hierbij een lijst van een tiental producties, al dan niet op een boek gebaseerd, voor het komend jaar.

Gemini Man credits; Movieweb

1. Gemini Man:  Het scenario voor deze sci-fi actie thriller zwerft al twintig jaar op de Hollywood burelen maar nu is hij dan toch echt geproduceerd en zal eind dit jaar, waarschijnlijk oktober, uitkomen. Will Smith (The Fresh Prince, Independance Day) speelt een oudere huurmoordenaar Henry Brogen, die op de hielen wordt gezeten door zijn eigen kloon, een 25 jaar jongere kopie van hemzelf. Van de regisseur Ang Lee.

2. The Mandalorian: is een toekomstige live-action serie in het Star Wars universum dat zal verschijnen op het nog te lanceren Disney+ streamingplatform. De serie is ontwikkeld door Jon Favreau en is geproduceerd door Lucasfilm. Het verhaal speelt zich af tussen Return of the Jedi en The Force Awakens. Het titelpersonage wordt gespeeld Pedro Pascal. De serie speelt zich af na de val van het Galactisch Keizerrijk en de opkomst van de First Order en volgt een eenzame huurmoordenaar in de buitenrand van het sterrenstelsel.

3. Ad Astra: een sci-f film art-house genre, meer emotie dan actie. Brad Pitt is de producent (alsmede een van de hoofdrolspelers) en dat betekende i.i.g. een flink budget voor de productie. De verhaallijn is vrij standaard: een zoon gaat in een lange ruimtereis op zoek naar zijn twintig jaar geleden verdwenen vader die op missie naar Neptunus was. De film is geregisseerd door James Gray, bekend van The Immigrant en The Lost City of  Z.  De cinematografie is verzorgd door de Zwitsers-Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema (1971). Hoytema werkte tevens mee aan Interstellar en Dunkirk.

4.Star Trek: Picardnaast de reeds in 2018 gestarte serie Star Trek: Discovery, en waar in 2019 de tweede episode van volgt, verschijnt er nu ook een nieuwe reeks rondom Captain Picard, from Star Trek: The Next Generation. De serie staat gepland om te worden gelanceerd eind 2019 op CBS all Access en zal Picard’s leven volgen in de jaren na The Next Generation. Patrick Stewart zal weer in de huid van Picard kruipen maar verder is er over de verhaallijn weinig bekend.

Good Omens poster credits: twitter

5. Good Omens: Dit sciencefiction boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman werd voor film adaptie voorgesteld reeds toen het net verschenen was begin 1990. Nu bijna drie decennia later, is het project pas van de grond gekomen. Het werk van Good Omens was een samenwerking was tussen Neil Gaiman en Pratchett, laatstgenoemde overleed in 2015, en daarom wilde Gaiman er eerst niet meer aan beginnen.  Maar Pratchett die al een voorgevoel hierover had schreef zijn vriend dat de film productie pas na zijn dood gerealiseerd mocht worden. In 2017 ging Gaiman i.s.m. met Amazon en de BBC aan de slag met deze zesdelige serie. Het script werd geschreven door Gaiman,  het draait rond een engel/duivel pact die samenwerken om de apocalyps van de aarde te voorkomen door hun gehechtheid aan de planeet Aarde.

6. Chaos Walking: de productie van de film doet de titel eer aan, Hollywood heeft er menig jaar over gedaan om uit te vogelen hoe de adaptie van Patrick Ness’  YA trilogie eruit zou moeten komen te zien. Doug Liman (Edge Of Tomorrow, Jumper) is de regisseur die het project op de rails kreeg met een scenario dat ontstaan is uit de pen van zes verschillende scriptschrijvers, waaronder Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Adaptation). Het lastig onder een noemer te brengen verhaal volgt een tiener jongen in een toekomstige wereld waar een virus alle vrouwen gedood heeft en de mannelijke overlevenden de gedachten van alle mensen en dieren kunnen lezen. De film, waar tot recent nog hard aangewerkt,  gaat eind maart 2019 in première.

7. Foundation: Foundation is een zeven delige boekenreeks ( publicatie 1942-1993) van de hand van science fiction schrijver Isaac Asimov.  Het verhaal Foundation handelt over de ondergang van het Galactische Imperium. De enige die dit voorziet is de psychohistoricus Hari Seldon. De tv adaptie werd in 2018 opgepikt als project door Apple als PR stunt voor zijn opkomende streamingdiensten. Er is inhoudelijk nog weinig over bekend en de uitgifte datum kan eventueel ook doorschuiven naar volgend jaar. Het creatief team achter de serie bestaat uit David S. Goyer, schrijver van Christoper Nolan’s Dark Knight filmreeks en Robyn Asimov, Issac Asimov’s dochter.

8. Captive State: een sci-fi film in het ‘alien invasion’ genre. Captive State heeft een aparte insteek, het beschouwt de wereld tien jaar nadat aliens onze planeet hebben overgenomen, De organisatie ‘The Legislature” leidt de planeet, i.s.m. menselijke collaborateurs die de alien bezetter helpen versus de rebellen die zichzelf “Phoenix’ noemen, (en volgens sci-fi fans lijkt het enigszins op Colony). John Goodman en Vera Farmiga spelen de hoofdrollen, schrijver/regisseur is Rupert Wyatt, die met de laatste Rise of the Planet of the Apes succesvol was.

9. The Twilight Zone: De serie bestaat uit 10 afleveringen, Jordan Peele is de producent van dit antologie web* tv drama. De serie is gebaseerd op de originele 1959 tv serie gemaakt door Rod Seerling en zal te bekijken zijn op CBS All Access. Er zijn geen plot details bekend maar wel weet men dat een van de afleveringen een remake zal zijn van Nightmare at 20,000 Feet. Dat was de aflevering waarin William Shatner zijn verstand verliest in een vliegtuig als hij een gremlin op de vleugel ziet.

10. Cosmos: Possible Worlds: Een vervolg op de door Neil deGrasse Tyson’s gepresenteerde Cosmos: A Spacetime Odyssey. Possible Worlds bestaat uit 13 afleveringen, en deze serie zoekt de ‘edge of science’ op. De reeks bestrijkt een breed scala aan wetenschappelijke, zowel speculatief als bewezen, ideeën, van recentelijk ontdekte exoplaneten tot een inkijkje in het kwantumrijk. Bron; New Atlas

*Webtelevisie is originele episodische inhoud geproduceerd voor uitzending via internet. De term ‘internettelevisie’ wordt ook soms gebruikt om te verwijzen naar internettelevisie in het algemeen, waaronder internettransmissie van programma’s die zijn geproduceerd voor zowel online als traditionele terrestrische, kabel- of satellietuitzendingen.

Share

Comments

 1. Welke SF-film-/tv-productie maakt ons duidelijk dat ruimteschepen en aliens, zelfs uit andere paralelle universa, de mensheid(de uitverkoren) gaan redden van hun vernietigende ondergang?

 2. Zij zijn onze redders maar wij zijn uitverkoren?
  uitverkoren door wie?
  Bovendien waarom zijn zij dat niet?
  U, Sanandra weet dingen, vertel!

 3. Sorry, laat maar.
  Ik heb de link onder je naam gevonden en al mijn vragen zijn reeds beantwoord…

Speak Your Mind

*