29 maart 2024

Chang’e-4 z’n maanrover Yutu-2 rijdt nu rond op de achterkant van de maan

Credit: CNSA / CLEP

Donderdag 3 januari om 16.22 uur Nederlandse tijd is de Chinese maanrover Yutu-2 van de Chang’e-4 lander afgereden en is de rover begonnen aan het bestuderen van de Von Kármán krater, waar Chang’e-4 eerder die dag landde. Hierboven een foto van Yutu-2 nadat ‘ie met zijn zes wielen via twee lange geleiders van de lander was afgereden. Hieronder een foto van één van die zes wielen vóór het naar beneden rijden.

Credit: CNSA / CLEP

De missie van Chang’e-4 en Yutu-2 leunt erg veel op de missie van voorgangers Chang’e-3 en Yutu-1 in 2013. Sterker nog, de hardware van Chang’e 4 en Yutu2 lijken heel sterk op die van Chang’e 3 en Yutu omdat hier de backup hardware van de Chang’e 3 missie voor gebruikt werd. Voor wie wil weten waar Chang’e-4 en Yutu-2 nou precies landden op de maan is deze tweet handig.

Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Hier nog eens alle technische info op een rijtje van de missie.
    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/c-missions/chang-e-4

  2. Hier het artikel van Heino Falcke (ASTRON) en Sebastiaan Jester (Max Planck) die de speciale spectrometer hebben bedacht die binnenkort geschiedenis gaat schrijven, kwam ik in de referenties tegen. 24 oktober 2018 gepubliceerd ??
    https://arxiv.org/pdf/0902.0493.pdf

  3. Hier nog een educatief filmpje van de concurrentie Judd Bowman et al, die helaas met hun EDGES ontvanger al wat gras heeft weggemaaid van dit onderzoek.
    http://news.mit.edu/2018/astronomers-detect-earliest-evidence-yet-hydrogen-universe-0228 zie filmpje
    https://www.astroblogs.nl/2018/03/01/nog-even-wat-na-ijlen-over-de-ontdekking-van-signalen-van-de-eerste-sterren-in-het-heelal/

Speak Your Mind

*