29 maart 2024

Nee, Ultima Thule heeft geen ringen, geen manen en geen atmosfeer

Een korte animatie gemaakt van twee opnames, die 38 minuten na elkaar zijn gemaakt. Bij de eerste opname bedroeg de afstand 61.000 km, bij de tweede 28.000 km. Bij de eerste is de schaal 310 m per pixel, bij de tweede 140 m/px. Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Op een persconferentie gisteravond van de NASA hebben wetenschappers meer gegevens bekendgemaakt die verzameld zijn met de New Horizons ruimteverkenner, die Nieuwjaarsdag op 3500 km afstand langs Ultima Thule vloog, het op een sneeuwpop lijkende Kuipergordelobject op 6,6 miljard km afstand van de aarde. Uit een eerste analyse van de gegevens die op dit moment binnen zijn (da’s pakweg 1%, de rest volgt nog) blijkt dat Ultima Thule géén ringen heeft en geen manen die groter zijn dan anderhalve kilometer. Ook heeft ‘ie geen atmosfeer.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Verder komt de kleur van Ultima Thule goed overeen met die van anders KBO’s in de Kuipergordel, die vanaf de aarde met telescopen zijn waargenomen (zie de afbeelding hierboven). Uit de foto’s gemaakt met de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) was duidelijk dat het oppervlak van Ultima Thule ongeveer zo donker is als potaarde en enigszins rood getint, hetgeen een gevolg is van de inwerking van kosmische straling. Beide lobben van Ultima Thule hebben dezelfde kleur. Zoals eerder gezegd lijkt het erop dat de twee door een zachte botsing aan elkaar vast zijn komen te zitten, iets dat 4,6 miljard jaar geleden moet zijn gebeurd.

Hieronder een stereogram van Ultima Thule, gemaakt door niemand minder dan… Brian May – jawel, hij heeft er ervaring mee. Om deze met diepte te kunnen zien heb je zo’n brilletje met een rood en groen glas nodig.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Gezien vanaf de aarde zal New Horizons komende weerk achter de zon langs gaan en niet zichtbaar zijn. Op 10 januari eindigt die pauze en zal de verkenner doorgaan met het doorgeven van alle gegevens. Dat zal ongeveer 20 maanden (!) gaan duren.

New Horizons is eerder in juli 2015 langs Pluto gevlogen. Ter vergelijking een gisteren gepubliceerde foto waarop een deel van het oppervlak van Pluto te zien is – óók gefotografeerd met LORRI – en op dezelfde schaal Ultima Thule. Dan zie je eigenlijk hoe klein die is en hoe knap het is dat ze er nu al zoveel op kunnen zien, terwijl de beste foto’s nog binnen moeten komen.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Ik denk dat je weinig hebt aan een rood/groen brilletje. Om de diepte te zien bij dit type foto heb je de “crossed eye” techniek nodig. Rood/groen brilletjes werken alleen als het beeld ook in rood/groen is gebouwd en daarbij zitten de lijnen dicht opeen, zoals deze: https://c.slashgear.com/wp-content/uploads/2019/01/UT-approach-3D.jpg

    • Aha dank je. Is dat zo’n bril die je in bioscopen krijgt als er een 3D film draait?

      • Die bioscoopbril is weer anders, die knippert heel snel (als links opent, gaat rechts dicht). Al heb je daar dacht ik ook meerdere technieken voor.

        Voor de foto in de blog is geen bril nodig. De diepte zie je door scheel te kijken en het zwevende beeld dan in focus te krijgen. Het helpt als je je wijsvinger voor je neus houdt, daarop focust, en die dan verder van je af beweegt totdat de focus er is.

        Nog beter is het er doorheen te kijken, je focus te leggen op een punt voorbij de foto. Dit geeft vaak een helderer beeld dan de “scheel-kijk-techniek) maar is ook wat lastiger.

  2. Jurgen Kobierczynski zegt

    Deze opname is een parallele stereoscoop visie. Voor een cross-eye stereoscoop visie moeten de beelden links en rechts omgewisseld worden.

    De bioscoopbrillen werken met interferentie lenzen waar ze verschillende frequentiegebieden in de rood, groen, blauw kleuren bebruiken die door het menselijk oog identiek gezien worden, maar de interferentie lenzen wel kunnen scheiden. Hierdoor kunnen ze brillen met Dichroic lenzen gebruiken die geen gebruik moeten maken van shutterelectronica, of polarisatie. Dit is een heel gespecializeerde techniek enkel gebruikt in de filmzalen waardoor die brillen ook enkel in de filmzalen kunnen worden gebruikt. De techniek heet Dolby 3D.

    De televisietoestellen thuis met 3D werken ofwel met elektronische shutter glazen of met polarisatie.

Speak Your Mind

*