3 december 2023

Rusland aspireert een bemande maanbasis in 2040

In het jaar 2040 beoogt Rusland een bemande basis op het oppervlak van de maan gevestigd te hebben. Roskosmos en de Russische Academie van Wetenschappen hebben het maanprogramma uiteengezet in een grote gezamenlijke vergadering eind november 2018 met de belangrijkste Russische ruimtevaartorganisaties. Het maan exploratie programma zal uit drie fasen bestaan, een ruimtestation, een bemande maanmissie en start bouw van een maanbasis, dan voltooiing van de basis en een geïntegreerd maanexploratiesysteem.

Maanbasis concept ontwerp credits; Roskosmos/Sputnik

Op 28 november j.l. was een gezamenlijke vergadering op initiatief van Roskosmos en de Ruimtevaartraad van de Russische Academie van Wetenschappen.  De bijeenkomst was hoofdzakelijk gewijd aan het maan exploratie programma. Het was een serieuze aangelegenheid, de top van het management van de belangrijkste Russische ruimtevaart organisaties gaven allen acte de présence. Directeur Dimitry Rogozin van Roskosmos, president van de Academie van Wetenschappen Alexander Sergeev alsook Nikolai Sevastyanov hoofd van het TsNIIMash ruimtevaart corporatie, Anattoly Petrukovich, directeur van het IKI, het Russische ruimtevaart onderzoeksinstituut, en de hoofdontwerper van het Russisch bemand ruimtevaartprogramma Yevgeny Mikrin waren aanwezig. Zoals boven kort aangestipt zal de eerste fase bestaan uit het brengen van een ruimtestation in een baan om de maan. Met de tweede fase zal aangevangen worden in de periode 2025 en 2034 en betreft een bemande maanmissie die mede m.g.v. robotische asisstentie, moet beginnen met de constructie van een maanbasis. De derde fase voorziet in de voltooiing van de constructie van de basis op het maanoppervlak en rond 2040 zou het gehele geïntegreerde maan exploratie systeem operationeel moeten zijn. Rogozin verklaarde verder dat de laatste documentatie van het maanprogramma eind februari 2019 klaar moet zijn. Verder voegde Rustam Dagkesamanskiy, directeur van het Pushinsky observatorium er nog aan toe dat er ook een telescoop geplaatst zal worden aan de achterkant van de maan en de telescoop ook deel uitmaakt van dit maanprogramma.

“This is about creating a long-term base, naturally, not habitable, but visited. But basically, it is the transition to robotic systems, to avatars that will solve tasks on the Moon surface,” Rogozin said.

Angara A5 bij eerste testvlucht in 2014 credits; Roskosmos/Sputnik

Het hoofd van Roskosmos Dimitry Rogozin sprak ook over de andere  uitdagingen waarmee de organisatie wordt geconfronteerd. De bouw van de Sojoez-5-raket (deze moet de Zenit-2 draagraket gaan vervangen), het testen van de Angara-A5 heavy-lift draagraket, de ontwikkeling van de Mars-landingsmodule voor het ExoMars-programma. In het verlengde hiervan ligt ook de selectie van kosmonauten voor de toekomstige bemande maanmissies die in 2018 heeft plaatsgevonden. Er heeft zich een groep van 400 aspirant kosmonauten gemeld na een open oproep gepubliceerd door Roskosmos in de lente van 2018.  Het is de bedoeling dat er uit de 400 kandidaten een groep van acht kosmonauten wordt geselecteerd. Hoofd van het Joeri Gagarin Cosmonaut Training Center te Moskou, Joeri Lonchakov voegde hier aan toe dat dit er 100 meer waren dan bij de vorige aanmeldingsronde die in 2012 plaatsvond. Momenteel heeft Rusland 31 getrainde kosmonauten, waarvan ongeveer de helft nog niet in de ruimte geweest is. En met het oog op de uitstroom die rond 2021 verwacht wordt is een nieuwe selectie hard nodig, aldus Lonchakov. Bronnen; The Next Web / The Moscow Times / Sputnik

Share

Comments

  1. Arie, we zijn geïnfiltreerd door een spam astroloog….
    En vooral niet bellen anders ….
    https://www.youtube.com/watch?v=west2PFD0D4 !

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: