3 maart 2024

Volkssterrenwacht Mercurius dringend op zoek naar een nieuwe beheerder

Credit: volkssterrenwacht Mercurius.

Volkssterrenwacht Mercurius in Dordrecht is dringend op zoek naar een nieuwe beheerder. Oprichter Frans van der Graaf is tijdelijk ingevlogen om gedeeltelijke sluiting van de sterrenwacht te voorkomen, zo blijkt uit een gisteren in het AD/Dordrecht verschenen artikel en uit een raportage op RTV Rijmond. Mercurius werd op 21 oktober 1998 geopend in het natuurgebied de Merwelanden in Dordrecht en in oktober 2018 werd het twintigjarig bestaan gevierd. In diezelfde maand echter maakte oud-beheerder Harrie van Zijp, die vanaf april 2014 bij Mercurius werkte (en die dat tot voor kort met zijn echgenoot Hennie deed), bekend een nieuwe baan te hebben gevonden. En een opvolger, die verstand heeft van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde én in de weekenden wil werken, is niet een-twee-drie gevonden.

Daarom dreigt volgens oprichter Frans van der Graaf, die nu tijdelijk invalt tot 1 april, dat de sterrenwacht doordeweeks dicht moet. In het ergste geval gaat de tent volgens v.d. Graaf helemaal op slot. De sterrenwacht draait grotendeels op vrijwilligers, waarvoor ook nog steeds geworven wordt. Van de Graaf riep onder andere de hulp in van RTV Rijnmond en dat resulteerde in de video hierboven

Frans v.d. Graaf bij volkssterrenwacht Mercurius. Credit: RTV Rijnmond.

In Dordrecht en omgeving is ook de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens actief, die met meer dan zestig leden de afdeling Zuid-Holland-Zuid van de Koninklijke Nederlandse Verenigingen voor Weer- en Sterrenkunde vormt. In een recent verleden zijn er pogingen gedaan om meer tot samenwerking te komen tussen de sterrenwacht en de vereniging, maar die mislukten echter. Wellicht dat in de nieuwe situatie opnieuw gekeken kan worden of er sprake kan zijn van één of andere vorm van samenwerking. Halverwege 2019 ontvangt de sterrenwacht naar verwachting de 150.000ste bezoeker, dus het zou zonde zijn als die mijlpaal niet gehaald kan worden. Bron: AD + RTV Rijnmond.

Share

Speak Your Mind

*