17 april 2024

Een virtuele exoplanetaire excursie

NASA biedt via zijn Exoplanet Travel Bureau exoplanetaire reiservaringen aan, deze tours zijn weliswaar geheel virtueel maar dat mag de pret niet drukken. Dit ‘reis’bureau maakt deel uit van NASA’s Exoplanet Exploration website. Deze site is zowel interactief als informatief van aard en het biedt de bezoekers 360-graden artistieke visualisaties van het aangezicht van een deel van de tot nu toe ontdekte exoplaneten. Ook is er een collectie te downloaden fraaie reisaffiches van exoplaneten te vinden.

Exoplaneten info credits; NASA / JPL / New Atlas

Sinds een kwart eeuw zijn wetenschappers al bezig met het ontdekken van exoplaneten die andere sterren omcirkelen of zelfs zich vrij in de interstellaire ruimte bewegen zoals bijvoorbeeld de planeet PSO J318.5-22. Dankzij telescopen als Kepler nadert de teller inmiddels de 4000 stuks. Voor astronomen en andere vakgerelateerde wetenschappers is het al lastig zich er een goed beeld van te vormen ondanks alle geavanceerde technieken laat staan voor het publiek dat niet met de materie bekend is. Grafieken van lichtintensiteitskromme’s en spectrogrammen is voor de meesten een brug te ver. Het PR bureau van het Exoplanet Exploration Programma dat zetelt in het californische Jet Propulsion Laboratorium heeft het initiatief genomen om m.b.v. de grote berg astronomische data, gemixt met een vleug artisticiteit de te exploreren verre en onbekende werelden om te zetten in 360-graden video visualisaties.

Exoplaneet Kepler-16b poster credits; NASA / JPL / New Atlas

NASA benadrukt dat deze exotische panorama beelden grotendeels hypothetisch beeldmateriaal oplevert daar er nog veel te weinig bekend is over ieder van deze exoplaneten afzonderlijk maar gegeven de data die de organisatie ter beschikking staat en met de state-of-the-art technieken zijn dit de composities die het oplevert. De interactieve visualisaties bevatten o.a. de exoplaneet TRAPPIST-1d met een bloedrode lucht, een imaginaire maan van de superplaneet Kepler-16b die twee zonnen omcirkelt, en Kepler-186f, die rond een koele rode dwergster beweegt. De beelden tonen niet slechts het oppervlak van de exoplaneten maar zijn ook in het bezit van ‘click-on’ gebieden die meer over de kenmerken van de landschappen en atmosferische omstandigheden vertellen. Martin Still, onderzoeker bij NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) programma zegt hierover: ‘Momenteel is onze kennis over deze hoe deze werelden er precies uitzien nog beperkt maar we streven ernaar visualisaties te creëren die ons in ieder geval een indruk geven hoe het er daar mogelijk uit zou kunnen zien. Huidige en toekomstige NASA missies, waaronder TESS en de James Webb ruimtetelescoop zullen in staat zijn de atmosferen van de exoplaneten nog beter te karakteriseren opdat de brug tussen speculatie en werkelijkheid gedicht kan worden.’ De VR app is beschikbaar voor iOS, Android en de Oculus Rift/ HTC Vive VR brillen, via de Spitzer en Oculus websites (116 MB). Bron: NASA/JPL Caltech (hieronder de youtube en NASA links voor een impressie)

Exoplanetaire virtuele tour credits; NASA / JPL / New Atlas

Share

Speak Your Mind

*