Site pictogram Astroblogs

Eerste katoen zaadjes ontsproten op de maan

Chang'e-4 lander credits; AFP / CLEP

De eerste zaadjes die meegenomen zijn naar de maan door  China’s Chang’e-4 zijn inmiddels ontsproten, dit deelde de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA enkele dagen geleden mee. Het betreft in deze de zaadjes van de katoenplant die inmiddels stengelscheuten aan het vormen zijn. Het is de eerste keer dat er organische materie groeiende is op de maan en een belangrijke stap voor lange termijn ruimte-exploratie. Chang’e 4 landde afgelopen 3 januari op de achterkant van de maan met instrumenten om de omgeving van de zuidpool van de maan te onderzoeken.

Katoen zaadjes ontspruiten op de maan credits; AFP / CNSA / BBC

Eerder werden er wel plantjes gekweekt op het ISS maar nooit op een andere maan of een andere planeet. De Chang’e 4 draagt een kleine container met aarde die katoen en aardappelzaadjes bevat alsmede gist en eitjes van fruitvliegjes. Deze mini-biosfeer vormt een artificiële, zichzelf onderhoudende omgeving. In de biosfeer wordt o.a. onderzocht hoe het fotosynthese* proces in zijn werk gaat – het proces in levende organismen dat zorgt dat er energie wordt geproduceerd. De container weegt 3 kg en is 18 cm hoog en is samengesteld door onderzoekers van 28 Chinese universiteiten, hij bevindt zich aan boord van de maanlander, zie hieronder. De organismen erbinnen worden voorzien van water en voedingsstoffen ter bevordering van de groei maar de grootste uitdaging is om de temperatuur in de container op peil te houden in een maan omgeving die varieert van -173C tot 100C of warmer. Over eventuele maanbesmetting met aardse microben is ingaande deze mini-biosfeer ook veel discussie geweest maar volgens de wetenschappers vormt dit geen probleem, Apollo maanmissies hebben reeds rond de 100 vuilniszakken op de maan achtergelaten en daar zijn voor zover bekend geen negatieve effecten geconstateerd. Professor Xie Gengxin, de hoofdontwerper van het biologische experiment zei tegen de South China Morning Post: “We have given consideration to future survival in space.”Learning about these plants’ growth in a low-gravity environment would allow us to lay the foundation for our future establishment of space base.” Hij voegde hieraan toe dat het katoen voor kleding gebruikt kan worden en de aardappelen als een goede voedselbron in de ruimte. Bronnen: BBC / South China Morning Post / CNSA

Chang’e-4 lander credits; AFP / CLEP / CNSA

*fotosynthese; een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten zoals glucose. Het proces komt voor in planten en in sommige bacteriën.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten