30 november 2023

Bloedmooie maansverduistering!!!!

De Grote kerk te Dordrecht geflankeerd met net totaal verduisterde maan!

OK…..het was,  vanwege het vroege maandagochtend-tijdstip, precies aan het begin van een normale werkweek, op z’n minst onhandig vroeg,  plus het was ook nog eens  verrekte koud en het was vanwege het feit dat er pal voor mijn huisdeur ook nog eens een,  toegegeven hele fraaie maar ook wel een hele joekel van een kerk staat die mijn complete (zuid) westelijke hemel helemaal in beslag neemt, dus best wel een waarneemsessie met de nodige uitdagingen!!

Omdat er dus waar ik woon..Dordrecht…  pal voor de deur die joekel van een prachtige kerk staat, die ozo karakteristieke Grote of onze lieve vrouwe Kerk met z’n mooie maffe toren zonder spits,  zou mijn potentiele uitzicht op de maansverduistering vanaf de begane grond op z’n minst zeer beperkt zijn….en derhalve was ik noodgedwongen om mijn waarneemtoevluchtsoord uiteindelijk te zoeken op 12 meter hoogte in….de dakgoot of all places(!!)…..en zo met één been buiten in de goot en één been binnen op een tafel…..kon ik al slaperig edoch uiterst behoedzaam balancerend,   die ogenschijnlijke kerkelijke belemmering juist tot mijner faveure maken….

Tja, je mot tenslotte wat overhebben voor de schone  wetenschap der sterrenkunde……..maar…..eh….zeg nou zelf……die oer-Dordtse ozo fraaie typische klokkentoren geflankeerd door die evenzo fraaie net vier minuten (over het opnametijdstip kan, zo dunkt mij, echt absoluut  geen misverstand bestaan!!) totaal verduisterde maan is toch waarlijk een feest voor het oog??!!

Hmmm…enne…over waarneem-ontberingen gesproken…….Hoewel deze maansverduitering dus ech wel bij nacht en steenkoude ontij heeft plaatsgevonden heb ik het idee dat er toch best wel heel veel mensen op het allerlaatste moment alsnog besloten hebben om toch nog even “stiekumpjes” de barre omstandigheden te trotseren…..

Kreeg bijvoorbeeld om 05.30 uur een sms’sje van vriendinnetje Ivonne, 62 jaren jong,  dat zij,  ondanks het feit dat ze op dat vroege tijdstip natuurlijk geen (aankleed)hulp in huis had, slechts gehuld in nachtpon op haar blote voeten….brrrrrr…”gewapend” met rolator……op haar zeeuwse balkonnetje helemaal uit haar bloedrode wolven-maansverduistering-minnende dak stond te gaan….aaahhhhhoooooeeeeeeeeeee!!!!!

Close up van de super, bloed, wolfmaansverduistering op de ochtend van 21 Januari 2019, uit de goot en uit de hand genomen met een 500mm F8 maksutov telelens

Overigens, hoewel ik van Arie weet dat het  goed is voor de “Astrobizzz”, heb ik persoonlijk toch best wel een beetje moeite met al die..enigszins lichtelijk overtrokken hieper de pieper media kretologie in de vorm van super, bloed, wolven en weet ik nog meer aan hocus pocus maansverduistering-superlatieve bijvoegelijke naamwoorden…..ook deze maansverduistering was bijvoorbeeld wat kleur betreft eerder braaf en ingetogen mooi  vaal  “Rooibos-thee koninklijk Oranje” dan angstaanjagend overdreven spannend bloedrood?!…

Maar goed, uiteindelijk mag iedereen dat gelukkig helemaal heerlijk op z’n eigen manier beleven!! Ik vond het in elk geval een hele fraaie maansverduistering…enne…. ik neem aan dat ik bepaaldelijk niet de enige zal zijn met dit oordeel????? Ofwel….ondanks de eventuele geleden ontberingen, laat maar komen het maansverduistering-loftrompetter-geschal alhier op het edele astroblogs-forum!!!

Share

Comments

 1. Heel fraai, vooral samen met de toren van de Grote kerk ernaast.
  Maarre, zo scheef staat de toren toch niet? 🙂

  • Jan Brandt zegt

   Ha die Jan…..nee, zo scheef staat ie nou ook weer niet, hoor……bovendien als ie ooit zou omvallen dan valt ie bovenop mijn neef die helemaal maf is van (onbetrouwbaar) engels klassiek oud ijzer…niks aan verloren…oh, wat zeg ik nou toch weer..hihi!!!.Maarre…..Moest mezelf vooral toch heel goed vasthouden om niet uit het raam/uit de goot te pleure…eh…vallen…en dus had een goede compositie net effe iets minder prioriteit!!

 2. Vanuit mijn zolderdome met de telescoop en het raam wijd open begon het toch wel grafkoud te worden na een tijdje.
  Beneden waar manlief later aan de yoghurt met granola zat, was er op het moment suprême niets meer te zien door het dak van de overburen.

  Ik had ook nog wat foto’s tussendoor gemaakt (klik voor vergroting op de afbeelding) Het filmpje staat bij Paul Bakker z’n blog: Waarneemtips Maansverduistering.

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Monique…..echt hele mooie plaatjes, hoor…vooral die bovenste!!!!

   • Als jij dat vindt kan mijn dag niet meer stuk Jan Monique Smiling Face on EmojiOne 3.1

    • Jan Brandt zegt

     Het genoegen is geheel de mijne!!
     Maarre….mijn waarde eenzame vrouwelijke lichtpunt in het donkere mannenovergoten amateur astronomen-universum, toch nog effe dit….eh…heb jij als geacht collega hemelkieker/astrofotograaf welleens overwogen om “ter verfrissing van en dergelijke” lid te worden van dat andere astronomische mannenbastion te weten de landelijke werkgroep astrofotografie???
     Mijn Rotterdamse eendenkluppie “Het EendeEi” begint gelukkig al heel aardig fifty/fifty te worden met…oh joy oh joy en wel zo normaal…al heel wat ongelofelijk kundige eh…”sleuteldames”!! In de profi-sterrenkundewereld schijnt het ook al aardig de normale/goede kant op te gaan…maarre….in het amateursterrenkunde-universum is het vrouwelijk aandeel , om redenen mij ganz und geheel onbekend, nog steeds op z’n minst magertjes te noemen?! Zo maar een losse plotseling, wellicht mede dankzij die wauwse superbloedwolven-maan, binnenschietende gedachte mijnerzijds!!

     • Ik vroeg mij laatst af of zo’n 10-20 jaar geleden ook zoveel aandacht voor de maan in het nieuws kwam rond de maansverduistering.
      Dat is al een vooruitgang. Op YouTube is het aandeel vrouwelijke amateur astrofotografen/filmers ook dun gezaaid. Kijk ik op mijn kanaal bij: Geslacht Weergaven (cirkeldiagram) dan zie ik 85% Man en 15% Vrouw.
      Dat komt vast omdat er allemaal video’s van de maan en planeten op mijn kanaal te zien zijn. Ik snap dat als je een werkende moeder van jonge kinderen bent, dat je daar ook niet de tijd voor hebt om uren achter de telescoop te staan. In het maken van filmpjes gaat ook een hoop tijd zitten. Het is dat ik daar in de loop der jaren wel wat handiger in ben geworden. Fotografie is wel leuk, maar ik houd toch meer van bewegende beelden. Die foto’s die ik tijdens de maansverduistering maakte was omdat ik de maan niet meer door de telescoop kon vinden nadat ik de batterij moest vervangen van de DRSL camera. Met die kou gaat zo’n batterij minder lang mee. Met het blote oog zag ik wel waar de verduisterde maan stond, maar ik zag niks in de display. Zodoende maakte ik een foto om te zien of ik hem nou wel of niet in beeld had. Ja dus, en hoe!!!
      Toen heb ik daarna voor de leuk nog maar wat foto’s gemaakt en die heb ik ook tussendoor in mijn filmpje verwerkt. Als kers op de taart zag ik tijdens het filmen ook nog iets voor de maan voorbijvliegen (vanaf 6:36) te zien. Maar goed, op jouw vraag of ik misschien lid wil worden van de werkgroep astrofotografie… ik ga daar over nadenken, maar beloof niks.
      Monique Thinking Face on EmojiOne 3.1

 3. Paul Bakker zegt
 4. Heel mooi hoor Jan , die foto met de Grote kerkstoren erbij ! Toch een soort nostalgie …

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: