16 april 2024

Niet één, maar twee meteorietinslagen gezien tijdens de afgelopen totale maansverduistering

Credits: Griffith Observatory.

De Superbloedwolfmaan – ehhh…. excuus de totale maansverduistering – van afgelopen maandag was al een spectaculair gezicht, maar de gebeurtenis blijkt nog spectaculairder te zijn geweest dan we dachten. Maandag en dinsdag zagen we al de berichten voorbij komen dat mensen een korte lichtflits aan de donkere kant van de maan hadden waargenomen, veroorzaakt door de inslag van een meteoriet op de maan. Dat gebeurde om 05:41:43 Nederlandse tijd, aan het begin van de totale fase van de eclips, iets ten westen van de krater Lagrange H. De inslag is gezien door meerdere waarnemers, waaronder tijdens een aantal webcasts. De foto hierboven van de lichtflits is een screenshot van de webcast van het Griffith Observatory.

Wat blijkt nu: een team van sterrenkundigen onder leiding van Jose Maria Madiedo van de Universiteit van Huelva in Spanje heeft met maar liefst acht telescopen de maan tijdens de verduistering in de gaten gehouden en zij zagen twee minuten na die eerste inslag een tweede inslag – om precies te zijn om 05:43:44 (zie de tweet hierboven, inclusief de beelden). Madiedo denkt dat de meteorieten de omvang van een voetbal hadden en tussen de 2 en 10 kg wogen.

Er zijn wel vaker inslagen van mateorieten gefilmd en gefotografeerd –  zoals op 11 september 2013, óók door Madiedo’s groep – maar nooit eerder tijdens een maansverduistering. Ze noemen dat in goed Nederlands de ‘Transient Lunar Phenomena‘. Dat er dan nu twee inslagen kort na elkaar plaatsvinden is natuurlijk helemaal uniek. Tip voor deze blog kwam van collega-blogger Jan Heuser, waarvoor dank!  Bron: Forbes + Werkgroep Maan en Planeten.

Share

Comments

  1. Graag gedaan. Astroblogs mag niets missen. 🙂

  2. Ik heb een opname rond die tijd waar idd een flits op te zien is. In de video van de totale maansverduistering had ik verschillende delen versneld om het niet te lang te maken (het stukje vanaf 6:36 niet omdat daar iets voorbij ging)
    Wie weet heb ik nog wel een flits tussen al die opnames. Ik had 15 opnames variërend tussen de 40 seconden en 5 minuten.

    • Nou, ik zou dan nog maar eens goed naar de opnames kijken. Zou toch fantastisch zijn als jij ze ook zou hebben gefilmd.

      • Arie, ik heb nog een vraag van een man die regelmatig geïnteresseerd op mijn YouTubefilmpjes een reactie plaatst.
        Na aanleiding van die impact vroeg hij het volgende:
        “Een meteorietinslag lijk mij vreemd.
        Reden de maan heeft nauwelijks een atmosfeer zoals de aarde

        Hoe moet de meteoriet verhit worden
        De grootste telescopen op aarde waaronder de Kepler telescopen zijn niet instaat om de Apollo maanwagentjes te zien op de maan

        Ik had daarop antwoord gegeven en ook verwezen naar de site van Govert Schilling en een citaat van Jose Maria Madiedo.

        Zijn reactie:

        Monique waardoor wordt de meteoriet dan verhit
        Je schreef en dat wisten we al dat de maan geen damkring heeft
        Een stukje ruimte puin is gewoon zwart of donker bruin van kleur

        Nogmaals de grootste telescopen op de aarde op Las Palmas of de Keppler telescopen kunnen nog geen maanrover fotograferen met hun miljoenen pixcel camera’s

        Govert ziet ze af en toe vliegen, moet meer nadenken”?

        -Tja, kom niet aan ‘mijn’ Govert (hihi) maar goed, als over de hele wereld die impacts gefilmd zijn door grote en kleine telescopen is dat toch wel iets waarbij ik mij ook afvraag hoe dat nou zit.

        Ik ben benieuwd. Ik heb hem beloofd om daar nog op terug te komen.

        • Klopt, de maan heeft geen atmosfeer. We zien dus geen ‘meteoren’ of vallende sterren op de maan, want door het ontbreken van die atmosfeer is er geen verhitting. Wat we wel zien is de explosie van de inslag en het vrijkomen van een grote stofwolk als gevolg van de inslag. Dát is wat we zien en zoals je op de video ziet duurt die maar kort, pakweg een seconde.

          • Dankjewel voor je snelle antwoord, Arie. Ja, dat van die verhitte meteoriet was wat hij er zelf van maakte.
            Ik gaf daar wel antwoord op, maar wilde toch even hier verhaal halen. Mijn antwoord was dus zo gek nog niet:
            “Beste Henk, dat maak jij ervan dat ie verhit wordt. Het is een impact, BOEM DENG KABOEM met hoge snelheid alsof je een harde bal met een rotgang op een strand laat neerploffen. Het was nu zichtbaar door de schaduw.”

Speak Your Mind

*