29 maart 2024

DART gaat asteroïde Didymos’ baan wijzigen

Met de Dart, Double Asteroid Rederection Test, ruimtesonde wil NASA in 2022 een asteroïde zo hard raken dat deze uit zijn baan zal schieten. Het doel van Dart zal de dubbel asteroïde Didymos betreffen. ESA stuurt een meetsonde genaamd ‘Hera’ achter Dart aan die naar aanleiding van de baanwijziging metingen zal verrichten van Didymos. Bij deze demonstratie test gaat het om meer dan slechts het beoogde ‘biljartbal effect’. Een grote asteroïde inslag kan desastreuze gevolgen hebben voor het leven op aarde, soorten kunnen gedecimeerd of compleet uitgeroeid worden. Asteroïden die een mogelijke bedreiging voor de aarde zijn worden grotendeels wel gedetecteerd door telescopen en geregistreerd maar tot op heden is er nog geen technische mogelijkheid om zo een rampzalige inslag af te wenden. Als het aan NASA en ESA ligt komt daar binnenkort hopelijk verandering in.

Dart inslag op Didymos credits; Quelle Pictures

De Dart sonde zou als alles volgens schema verloopt eind 2020 of in de loop van 2021 naar de ruimte gestuurd worden. De bedoeling is dat de asteroïde uit zijn baan wordt gestuurd en in deze is het puur een testcase. Met zo een manoeuvre kan de baan zo gewijzigd worden dat een asteroïde in ieder geval niet meer op ramkoers met de aarde ligt maar deze voorbij vliegt, mits dit op tijd gebeurt. Het test object zal bij de Dart missie de dubbel asteroïde Didymos zijn. De grootste van  beide brokken heeft een doorsnede van 800 meter, het kleine deel van 150 meter. De Didymos tweeling vliegt met een afstand van 1 km tot elkaar door het heelal. Een dubbel asteroïde is geen zeldzaamheid, één op de zes is een twee- of meerling. De 500 kg wegende robotische ruimtesonde Dart  zal uiteindelijk na zijn lange reis van 1 tot 1,5 jaar hopelijk in oktober 2022 ( aangestuurd wordt op 7 oktober) de kleinste van de beide Didymos asteroïden met een snelheid van 21.600 km per uur raken. Deze stoot zal de baansnelheid van de asteroïde met een 0,4 millimeter per seconde wijzigen. Dit lijkt minimaal, echter het effect zou groot genoeg moeten zijn om door aardse telescopen gemeten te kunnen worden. Lukt dit alles, dan is deze impulsverandering via dit ‘biljartbal-effect’ het bewijs dat de methode effectief is. Men twijfelt er nu al weinig aan maar het is toch een kwestie van eerst testen dan pas zeker weten. Het lanceervenster voor de 12,5 bij 2,4 meter grote Dart sonde loopt van eind december 2020 tot mei 2021. In de tussenliggende periode moet Dart vertrekken wil hij Didymos kunnen bereiken.

Op het tijdstip van de ontmoeting tussen Dart en Didymos zal het ruim 530 miljoen ton zware tweelingsysteem zo een  11 miljoen km van de aarde zijn. Een camera in combinatie met een autonoom werkend navigatiesysteem zal ervoor zorgen dat de sonde de asteroïde niet mist. Didymos werd op 11 april 1996 ontdekt. Didymos komt de aarde niet gevaarlijk naderbij maar het is zeer geschikt als testobject. Nieuw is ook de elektrische aandrijving van de sonde, de NEXT-C. NEXT-C zal met zonnecellen energie in elektrische energie omzetten, het aandrijfgas is xenon, Deze motor is ontwikkeld door het Glenn Research Center in Cleveland.  Dart is weliswaar een NASA project maar NASA werkt hieraan ook nauw samen met wetenschappers van de John Hopkins Universiteit en de ESA. Dit daar ook ESA zelf een ruimte sonde ‘Hera’ richting Didymos zal sturen, die achter Dart aan reist. Hera zal, in 2023 bij Didymos aankomen en het  is de bedoeling data van Didymos te verzamelen en terug naar de aarde sturen. Voor het Hera project heeft ESA het bedrijf GomSpace de opdracht gegeven een nanosatelliet te ontwikkelen, die naar de kleinste van de asteroïde, de Didymoon, zal moeten gaan. Deze ‘Juventas’  die op HERA meevliegt heeft de grootte van een schoenendoos en weegt 12 kg. Het zal het zwaartekrachtveld en de binnen structuur van Didymoon meten, dit d.m.v. geavanceerd radartechniek. Ook dit alles is van belang voor technologie ontwikkeling m.b.t. het wijzigen van de koers van voor de aarde gevaarlijke asteroïden. En nu maar hopen dat het een ‘bullseye’ wordt. Bron: Die Welt.de

  Bronnen: Die Welt

Share

Speak Your Mind

*