Site pictogram Astroblogs

Alle Astroblogs over de ‘Hubble spanning’ op een rijtje

[Update] Zie deze pagina over de Hubble spanning, waarop de complete en meest actuele lijst staat van Astroblogs over de Hubble spanning. Onderstaande lijst in deze blog wordt niet bijgehouden.

Credit: NASA/ESA/Hubble/WMAP/Planck/SHoES/BAO/Freedman et al.

Trouwe lezers van de Astroblogs zullen het niet ontgaan zijn dat ik afgelopen jaren regelmatig verslag heb gedaan van het ‘debat’ dat gaande is tussen twee groepen van sterrenkundigen – noem het ‘kampen’ van mijn part – die metingen hebben gedaan aan de waarde van de Hubbleconstante, de constante die een indicator is voor de snelheid waarmee het heelal uitdijt. Omdat gisteren de zoveelste blog over het onderwerp passeerde, over metingen aan 1598 ver verwijderde quasars, dacht ik dat het goed is om alle blogs over het debat over de Hubbleconstante, een debat dat inmiddels door het leven gaat als de ‘Hubble spanning’ (Hubble Tension) – één van de vele debatten in de natuur- en sterrenkunde die wordt gevoerd. Nog even de Hubble spanning in een notendop: de Hubbleconstante Ho wordt al heel lang gemeten en de laatste actuele metingen geven twee verschillende waarden. Aan de ene kant is er de meting door de Planck ruimteverkenner via onderzoek aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB), met Ho=67,4 km/s/Mpc als resultaat, aan de andere kant is er de meting van de Hubble en Gaia ruimtetelescopen via onderzoek aan Cepheïden in het lokale heelal en verre supernovae (SNe), met Ho=73,5 km/s/Mpc als resultaat. Zie ook de afbeelding hierboven: in roze de CMB-metingen, in blauw de SNe-metingen. De statistische betrouwbaarheid van dat verschil bedraagt 3,6? en dat betekent dat er minder dan 0,02% kans is dat dit verschil komt door statistische onzekerheid. Er is dus wel degelijk iets aan de hand! OK en dan hier het overzicht van de Astroblogs over de Hubble spanning, bovenaan de meest recente.

Ik zal hier afspreken dat telkens als er weer nieuwe blogs over de Hubble spanning verschijnen ik deze blog zal updaten en de nieuwste blog bovenaan het rijtje zal zetten. OK? Als uitsmijter van deze blog hier nog een video over de Hubble spanning.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten