3 maart 2024

Meteoor boven west-Cuba geëxplodeerd en in stukken neergevallen

Credit: Juan Alberto Pérez Pozo (YouTube)

Vrijdagmiddag rond 1.15 uur lokale tijd is boven het stadje Viñales in de provincie Pinar del Rio in West-Cuba een meteoor [1]Even over de terminologie: feitelijk heet het stuk ruimterots in de ruimte vóór de binnenkomst in de atmosfeer een meteoroïde, tijdens de passage door de atmosfeer een meteoor en als ‘ie op … Lees verder in de lucht geëxplodeerd en kwamen fragmenten ervan als meteoriet neer in en rondom het stadje. Een aantal huizen schijnt getroffen te zijn door de fragmenten. Niemand raakte gelukkig gewond. Eerder was de meteoriet als een heldere vuurbol te zien geweest boven Florida, vanwaar de meteoor naar het zuidwesten vloog, richting Cuba. De explosie van de meteoor is zelfs vanuit de ruimte gefilmd en wel door de GOES 16, een geostationaire weersatelliet van de Amerikaanse weerdienst. In de volgende tweet zien we de explosie te zien.

Van de explosie konden de Cubanen duidelijk de sonische knal horen. Via radarbeelden van een radar in Florida kon men zien dat de explosie op bijna 8 km hoogte plaatsvond.

In de video hieronder zien we het spoor dat de meteoor in de lucht achterliet. Bij 0:46s is de sonische knal goed te horen.

Hieronder een video waarin onder andere fragmenten worden getoond die van de meteoriet zijn teruggevonden.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Even over de terminologie: feitelijk heet het stuk ruimterots in de ruimte vóór de binnenkomst in de atmosfeer een meteoroïde, tijdens de passage door de atmosfeer een meteoor en als ‘ie op aarde neerkomt een meteoriet. Zie ook deze én deze Astroblogs voor meer uitleg over de gebruikte termen.

Comments

  1. Haha, zag je m’n link al in de Astrocorner? Het zou toch wat zijn als m’n oudste zoon daar nu (voor z’n werk) geweest was en zelf opnames gemaakt had….

    • Nee, die had ik helemaal gemist, excuus. Ik had wel het originele AD bericht gelezen. Ja, het had wel leuk geweest als je zoon dat zou hebben gefilmd of gefotografeerd. Maar dat denk ik zelf ook telkens als hier boven Nederland heldere meteoren verschijnen en ik ze voor de verandering weer eens gemist heb. 😀

Speak Your Mind

*