Heel lang dachten de sterrenkundigen dat de schijf van het Melkwegstelsel plat was. Maar recent onderzoek door sterrenkundigen van o.a. de National Astronomical Observatories of Chinese Academy of Sciences (NAOC) laat zien dat de schijf gekromd is en dat die kromming sterker wordt naarmate je verder van het centrum komt. Voor het onderzoek maakten de sterrenkundigen gebruik van waarnemingen die gedaan waren door de Europese Gaia satelliet aan Cepheïden in de Melkweg, dat zijn veranderlijke sterren die dankzij een nauwkeurig gedefinieerde relatie tussen hun lichtsterkte en periode van veranderlijkheid als betrouwbare afstandsindicatoren kunnen worden gebruikt. Xiaodian Chen en z’n team maakten gebruik van de gegevens van 1339 klassieke Cepheïden en op basis daarvan konden ze een 3D model van de structuur van de Melkweg maken. Dat model is hieronder weergegeven.
Daaruit kwam de kromming naar voren, waarbij de schijf een soort S-vorm bleek te hebben, waarbij de schijf aan één kant boven de centrale verdikking (‘bulge’) uitsteekt en aan de andere kant onder. Dergelijke vormen zijn niet uniek, want bij andere sterrenstelsels zijn ze ook gezien, zoals het voorbeeld hieronder toont, het spiraalstelsel ESO 510-G13.
Men denkt dat de kromming veroorzaakt is door een botsing die het Melkwegstelsel in het verleden heeft gehad met een dwergsterrenstelsel. In het blad Nature verscheen over het onderzoek een vakartikel. Bron: Centauri Dreams.
Een kromme rug ? Zal door de ouderdom komen zeker ? Lijkt gek om zo iets te zeggen. Maar zou wel eens juist kunnen zijn.
Maar dit snapshot kan ook deel uitmaken van de reeds eerder vastgestelde golfbeweging van de melkweg.
https://www.astroblogs.nl/2013/10/22/de-melkweg-deint/
Dus het zijn de rode reuzen tegen de cepheïden 🙂
Ik denk dat het door de ‘baan’ waar het zich in bevindt. het heeft een voor én achterkant; ja, zich constant áánpassen – aan de baan en de ‘krachten’ van – aantrekkingskracht – (zwaartekracht)
–
Éveneens in een baan; // rollend