28 maart 2024

Melkweg en Andromedastelsel botsen 600 miljoen jaar later dan gedacht, aldus Gaia

De toekomstige bewegingen van de melkweg, het Andromedastelsel en het Driehoeksstelsel. Credits: Orbits: E. Patel, G. Besla (University of Arizona), R. van der Marel (STScI); Images: ESA (Milky Way); ESA/Gaia/DPAC (M31, M33)

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Europese Gaia satelliet bewegingen van sterren in het Andromedastelsel (M31) en het Driehoeksstelsel (M33) gemeten en met behulp daarvan zijn ze meer te weten gekomen over de toekomstige bewegingen van ons eigen Melkwegstelsel en het Andromedastelsel en het Driehoeksstelsel. Alle drie de stelsels maken deel uit van de Lokale Groep van sterrenstelsels – ze vormen de drie grootste sterrenstelsels van de groep – en ze staan zo dicht bij elkaar dat ze elkaar gravitationeel beïnvloeden. Gaia richt zich vooral op de sterren in de Melkweg (de vorig jaar verschenen tweede database van Gaia bevatte de gegevens van meer dan 1,3 miljard sterren), maar met deze ruimtetelescoop kon men ook duizenden sterren in het Andromedastelsel en het Driehoeksstelsel meten. Dat leverde informatie op over de beweging van die sterren in de sterrenstelsels én over de beweging van de stelsels zelf (zie de afbeelding hieronder, waarin je M31 ziet).

Credits: ESA/Gaia (star motions); NASA/Galex (background image); R. van der Marel, M. Fardal, J. Sahlmann (STScI)

Dat heeft het volgende opgeleverd:

  • Het Driehoeksstelsel valt naar het Andromedastelsel toe. En da’s voor het eerst dat dat gebeurt, het Driehoeksstelsel blijkt geen lange baan rondom het Andromedastelsel te hebben, zoals eerder werd gedacht. Zoals je aan de figuur hierboven ziet, waarin de beweging van het Driehoeksstelsel met een groene lijn is weergegeven, leidt het niet tot een botsing met het Andromedastelsel, want dat is weer bezig om richting het Melkwegstelsel op te trekken, de rode resp. de blauwe lijnen.
  • En over die botsing van Melkwegstelsel en Andromedastelsel heeft men berekend dat deze niet over 3,9 miljard jaar zal plaatsvinden, maar 600 miljoen jaar later, dus over 4,5 miljard jaar – pakweg het moment dat ook de zon ophoudt men z’n huidige verbranding van waterstof in het centrum en dat ‘ie een rode reus zal worden.

In het tijdschrift The Astrophysical Journal verscheen dit artikel over de Gaia-waarnemingen aan M31 en M33 en de gevolgtrekkingen daaruit. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Oooh, dan zet ik alles wel weer terug Zany Monique Face on EmojiOne 3.1
    Monique Couch and Lamp on EmojiOne 3.1 Framed Picture on EmojiOne 3.1

  2. Paul Bakker zegt

    Wat een vreemde plaat, met de bewegingen van de Melkweg, M31 en M33. De richtingsverandering van zowel de Melkweg en M31 met een hoek van 90 graden komt mij heel vreemd over, vooral omdat de stelsels in de val naar elkaar zullen versnellen. Ik zou eerder een min of meer circulaire dans verwachten voordat de we met M31 versmelten.

    • Ik denk ook dat je daarin gelijk hebt, maar bedenk dat het slechts een 2 dimensionaal schema is. 😉

      Me dunkt overigens dat dit scenario de komende 100.000 jaar nog wel een paar keer opnieuw wordt aangepast, als bekend is hoe zwaar onze 2 stelsels, nabije dwergstelsels en de nabije DM “precies”(!?) zijn, en ook hoe deze massa’s verdeeld zijn…

      Groet, Paul (Obelix)

    • Wat Paul (Obelix) zegt “maar bedenk dat het slechts een 2 dimensionaal schema is”, komt in onderstaande video ook ter sprake.

  3. Ik heb altijd al gedacht dat met de botsing tussen de Melkweg en de Andromeda, de zon het niet zou overleven…
    En wat blijkt nu? Inderdaad zal Sol de Melkweg niet overleven… over 4,5 miljard jaar. 😉

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*