12 april 2024

NASA: aan de missie van Marsrover Opportunity is echt een einde gekomen

MER Opportunity. Credit: NASA.

Wat al gevreesd werd is vandaag bevestigd: de NASA heeft laten weten dat aan de missie van Marsrover Opportunity, die bijna 15 jaar duurde, een einde is gekomen. Juni 2018 was er een enorme stofstorm gaande, die bijna geheel Mars bedekte, en toen stopte de communicatie tussen aarde en rover – het laatste contact dat NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) met Opportunity had dateert van 10 juni 2018. Sindsdien zijn er meer dan duizend pogingen gewaagd om weer contact te krijgen met Opportunity, onder andere via de 70 meter grote radioscoop van het Goldstone Deep Space Complex in Californië, maar niets hielp. Technici bedachten allerlei manieren om Opportunity, wiens zonnepanelen door de storm door een dikke laag stof waren bedekt en die daardoor te weinig stroom konden produceren, weer tot leven te wekken, maar het lukte niet.

Infografiek over Opportunity. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Daarom heeft de NASA nu besloten om definitief de stekker uit Opportunity type trekken. En daarmee is er een einde gekomen aan de zeer succesvolle missie van Mars Exploration Rover (MER) Opportunity (ook wel ‘Oppy’. genoemd), die op 24 januari 2004 landde in de Meridiani Planum regio op Mars (broertje MER Spirit was twintig dagen eerder geland) en die een geplande levensduur van 90 Marsdagen (!) had. Hieronder een video waarin wordt teruggeblikt op die missie, die de wetenschappers onder andere heel veel kennis heeft opgeleverd over het natte verleden van Mars.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Even over die vorige post van de opportunity, daar staat een foto van kiezelstenen op mars. Ik heb die foto eens bestudeert en het valt mij op dat bijna al die kiezels een groene waas vertonen aan de rechterkant. Bij mij kwam direct naar boven de gedachte van algenaangroei. https://pbs.twimg.com/media/DzPVM-0UYAAOx4m?format=jpg&name=medium

Speak Your Mind

*