18 mei 2024

Israëlisch bedrijf SpaceIL lanceert deze week maanverkenner ‘Beresheet’ [update]

Op een Falcon 9 raket tezamen met de Indonesische communicatiesatelliet Nusantara Satu is de Beresheet van het Israelische SpaceIL vannacht gelanceerd. De lancering vond plaats vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida, na het sturen van de ladingen in een omloopbaan om de aarde keerde de Falcon 9 eerste trap terug naar aarde om te landen op het drone schip van SpaceX “Of Course I Still Love You,” dat gestationeerd werd in de Atlantische oceaan. De lancering was om 2.45 Nederlandse tijd zoals gepland. Israël wil voet zetten op de maan. Het Israëlisch ruimtevaartbedrijf SpaceIL en Israel Aerospace Industries (IAI) hebben een maansonde ontwikkeld, die komende vrijdagochtend om 2.45 uur Nederlandse tijd gelanceerd gaat worden vanaf Cape Canaveral. De sonde, ‘Beresheet’  Hebreeuws voor ‘In den beginne’, zal als alles volgens schema verloopt op 11 april a.s. neerkomen op het maan oppervlak.

Beresheet maansonde credits; CNN / SpaceIL

Als het lukt, is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013). Beresheet is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. De sonde moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord is ook een Thora, de tekst is gegraveerd in een klein metalen plaatje. De maansonde is ontwikkeld door de het Israëlische bedrijf SpaceIL. SpaceIL is in 2011 opgericht in het kader voor de Google LunarX Prize, hieraan deden wereldwijd tientallen teams mee die wedijverden om als eerste een sonde op de maan te zetten, de miljoenenprijs wordt niet meer uitgereikt maar veel van de teams zijn en gaan nog wel wel door met het bouwen van hun maansonde. Zo ook SpaceIL  het team is doorgegaan met de bouw van de maansonde, financiering kwam grotendeels van private ondermingen. De lancering zal plaatsvinden vanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten. De Beresheet wordt gelanceerd met een raket van SpaceX. SpaceIL en het staatsbedrijf Israel Aerospace Industries hielden gisteren een persconferentie voor de aankondiging van de maanlanding. De lancering was oorspronkelijk gepland voor december 2018, CEO Ido Antebi van SpaceIL en Opher Doron, directeur van IAI vertelden dat de ruimtesonde eerst zes maal een slingshot manoeuvre rondom de aarde zal uitvoeren en pas dan zijn reis richting de maan zal inzetten. In Israël heeft Spacell de laatste maanden flink promotie gemaakt in het land door scholen, universiteiten enz. te bezoeken alsook via TV optredens. Israëls ruimtevaart programma directeur Avi Blasberger hoopt met de missie een ‘Beresheet’ effect te bewerkstelligen, een soort Apollo effect voor de huidige generatie om wetenschap en technologie te promoten. Het SpaceIL project is qua kosten de afgelopen jaren opgelopen naar 100 miljoen USD, grotendeels gefinancierd door de ZuidAfrikaans-Israelisch miljardair Morris Kahn. Bron; Time / CNN / SpaceIL

 

Share

Comments

  1. Ik zou er niet al te lang omheen draaien, het is zo weer halve maan 🙂

Speak Your Mind

*