11 december 2023

Nieuwe simulatie missies moeten meer inzicht verschaffen in effecten van MARS reizen

Een team van onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern Universiteit, Illinois, zullen de bemanningen van twee gesimuleerde vluchten naar de Rode Planeet dit voorjaar uitvoerig monitoren en zo al doende de teams aansturen, instrueren en informeren over hoe te werken en te wonen in een beperkte en afgesloten ruimte. De twee simulatie Mars habitats zijn gesitueerd in Texas en in Moskou en heten resp. HERA en SIRIUS. Het project heeft als algemene doelstelling om conflicten en problemen die zouden kunnen ontstaan op zo een lange reis beter te kunnen voorspellen, zo hierop in te spelen om uiteindelijk het risico op mislukken van deze lange duur reizen te minimaliseren.

HERA habitat Johnson Space Center credits; NASA / New Atlas

Met het vliegtuig variërend van enkele uren tot een dag kunnen we vrijwel iedere bestemming op aarde in korte tijd bereiken. Maar een reis naar Mars is van een andere orde grootte. Met een afstand van meer dan 400 miljoen km af te leggen en de geïsoleerde omgeving waarin de reis plaats vindt valt of staat het slagen van de reis met een uiterst secure voorbereiding.  Een rondtrip zou zo drie jaar in beslag kunnen nemen en ook bij kolonisatie van Mars zal isolatie en beperkt contact met de aarde veel van de astronauten vergen. Dit vraagt een uiterst zorgvuldige en brede aanpak zowel in technologisch maar ook in medisch en psychologisch opzicht. Misschien dat het verblijf van een bemanning op een nucleaire onderzeeër nog het meest in de buurt komt, dit verblijf varieert van 60 tot 80 dagen, voor wat betreft isolatie en lange duur reizen. Het team van Northwestern, geleid door de professoren Noshir Contractor en Leslie DeChurch zal vooral onderzoeken hoe analoog astronauten omgaan met het geïsoleerd zijn, met slaaptekort, en met het minimale contact met de aarde, waarbij elk contact met collega’s, familie en vrienden ook nog eens zo een 20 minuten vertraging heeft. NASA’s Human Exploration Research Analog (HERA) gevestigd in het Johnson Space Center te Houston en het SIRIUS missie verblijf aan het Institute for bio-Medical Problems (IBMP) in Moskou, Rusland zijn de plaatsen waar de missies uitgevoerd worden. Alle toestanden en situaties van de bemanningsleden zullen uitvoering geobserveerd en gemeten worden en zo hoopt men zoveel mogelijk data te verzamelen opdat men uiteindelijk een ideaal team kan samenstellen voor zo een lange en uitputtende reis. De eerste etappe van de studie begon op 15 februari j.l. in HERA, deze zal 45 dagen duren, de doelstellingen voor deze periode zijn o.a. noodoproepen, slaaptekort en geluid- en trillingseffecten. Voormalige analoog missies lieten zien dat onder zware omstandigheden m.b.t. de uitvoering van taken een verslechtering optreedt variërend van 40 tot wel 80 procent. Het tweede deel van de missie start op 15 maart, twee Amerikanen en vier Russen gaan 120 dagen in SIRIUS te Moskou. Deze missie zal vooral aandacht schenken aan de psychologische aspecten rondom teamvorming en nadruk leggen op constructief groepsgedrag. “Astronauten mogen niet in de val lopen van kliek vorming of andere negatieve aspecten van groepsgedrag”, aldus DeChurch. Bronnen; New Atlas / Northwestern

SIRIUS habitat Moskou credits; Yahoo

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d