14 juni 2024

Touchdown van Hayabusa-2 op planetoïde Ryugu – hij lijkt bodemmonsters te hebben verzameld

Hayabusa-2 nam deze foto tijdens de afdaling donderdag 21 februari, toen z’n hoogte 180 meter was. Op de foto zie je z’n schaduw. Credit: Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

Donderdagavond heeft de Japanse ruimtesonde Hayabusa-2 het oppervlak van de planetoïde Ryugu eventjes aangeraakt en er volgens de berichten ook gelijk bodemmonsters verzameld. De bevestiging van de touchdown van Hayabusa-2 werd in het Japanse ruimtevaartcentrum van JAXA in Sagamihara (Japan) door alle wetenschappers en technici met gejuich ontvangen. Voor het verzamelen van die monsters werd kort voor de touchdown een 5 gram wegende kogel afgevuurd, gemaakt van het element tantalum. Het stof en gruis wat daarbij vrijkwam werd door Hayabusa-2 verzameld.

Credit: Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

De bedoeling was dat Hayabusa-2 veel eerder contact zou maken met Ryugu, maar uit de waarnemingen van de MASCOT en MINERVA-II1 rovers, die eerder vanuit Hayabusa-2 zijn neergedaald, bleek dat het oppervlak van de 1 km grote planetoïde niet bestond uit fijn poedeachtig regolieth, maar uit grovere gesteenten. Later zullen er nog twee touchdowns volgen. Daarna zal Hayabusa-2 weer naar de aarde terugkeren om de verzamelde bodemmonsters terug te brengen.

Bron: Gizmodo.

Share

Speak Your Mind

*